OZBILJNE PRIPREME

Hrvatska priprema evaluatore za schengenski režim

16.03.2015 u 11:18

Bionic
Reading

Ovaj tjedan, kada završi međunarodni tečaj u organizaciji Europske komisije, Agencije za operativnu suradnju i koordinaciju na vanjskim granicama EU FRONTEX i Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatska će imati devet osposobljenih schengenskih evaluatora. Za evaluaciju se priprema i sama Hrvatska

'Prošli tjedan predao sam izvještaj o spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen. Želim naglasiti da je povjerenik EK pozdravio to što smo predali izjavu i zaželio je dobrodošlicu Hrvatskoj za ulazak u Schengen. Znamo da nas čeka ozbiljan put i na tome treba još jako puno raditi. Ono što je važno je to da je obećao kako će u programu schengenske evaluacije, koju provodi Europska komisija, a to je program od 2014. do 2019, on biti korigiran i Hrvatska ulazi odmah nakon ovog formalnog početka. Možemo aplicirati 1. srpnja te tada ulazimo u program i u prvoj polovici 2016. očekujemo početak evaluacije. To je vrlo bitna stvar, a Hrvatska treba završiti tehnički dio i nakon toga sve zemlje članice trebaju odlučiti o tome, odnosno prihvatiti rezultate evaluacije', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić otvarajući tečaj za evaluatore.

'Ovo je prvi put da imamo ovakav tečaj u Hrvatskoj. To su ljudi koje zemlje članice Schengenskog prostora šalju na evaluaciju; oni su ti koji ocjenjuju spremnost svake zemlje da štiti granice. Ponovit ću, jednom kad uđete u Schengen, posao nije gotov, jer unutar pet godina svaka zemlja ponovno prolazi kroz kontrolu. I naši policajci, petero njih koji su već završili osposobljavanje i četvero njih koji će to učiniti ovaj tjedan, bit će u prilici ocjenjivati druge', rekao je Ostojić.

Budući schengenski evaluatori od 16. do 20. ožujka steći će potrebna teorijska i praktična znanja za provođenje budućih evaluacija u zemljama članicama EU-a odnosno reevaluacije sadašnjih članica Schengenskog prostora po novim pravilima provedbe schengenskih evaluacija.

Posebnost ovog tečaja je u tome da se po prvi put organizira i provodi u Hrvatskoj te ujedno označava značajan doprinos pripremama Republike Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor. Pored sudionika iz drugih zemalja članica EU-a, na ovom tečaju obučavat će se četiri pripadnika hrvatske granične policije.