DRŽAVNI VRH I OPORBA ODLUČILI

Hrvatska prihvaća arbitražu koja vodi u Haag

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 12:05
  • Objavljeno 09.03.2009 u 12:05
Ivo Sanader i Stjepan Mesić, u pozadini Luka Bebić

Ivo Sanader i Stjepan Mesić, u pozadini Luka Bebić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Hrvatska će prihvatiti inicijativu Europske komisije o posredovanju Ahtisaarijeve skupine, no ona bi trebala Hrvatskoj i Sloveniji pomoći da oblikuje Prijedlog o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu (ICJ)

U usuglašenom tekstu koji je kao priopćenje podijeljen novinarima ističe se da Hrvatska pozdravlja i prihvaća inicijativu koju je iznio povjerenik za proširenje EU Olli Rehn

Kaže se, međutim, da 'posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnoga spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu, te u formuliranju prijedloga rješavanja ostalih pitanja'.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader objasnio je da se 'ostala pitanja' odnose na pitanja vezana uz granicu, poput režima plovidbe ili ribolova.

Postavljeni uvjet ne smatra neispunjivim. 'Mislimo da je to moguć uvjet, a kako će to ocijeniti netko drugi, to nije naša stvar. Međutim, ovdje vidite suglasnost cjelokupne hrvatske politike oko toga da se i dalje poštuju načela djelovanja EU, a jedno od temeljnih načela je načelo solidarnosti i načelo neucjenjivanja', kazao je Sanader novinarima, koji su ga poslije sastanka podsjetili da je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn kazao kako očekuje da će obje strane prihvatiti posredništvo skupine koju bi vodio Marti Ahtisaari, 'bez postavljanja nemogućih uvjeta'.

U usuglašenom priopćenju stoji, među ostalim, i da 'u skladu s dosadašnjom praksom i temeljnim načelima djelovanja EU, Hrvatska očekuje trenutačnu deblokadu svojih pristupnih pregovora'.

Sanader je objasnio kako Hrvatska smatra nužnom afirmaciju vrijednosti zapisanih u prvim dokumentima EU, među kojima su, kaže, načela solidarnosti, međusobne potpore i suradnje, umjesto konfrontacije, 'te apsolutnog odbijanja bilo kakve ucjene'.

Pozvao se pritom i na zaključke koje je Europsko vijeće donijelo 1999. u Helsinkiju, kao i na Pregovarački okvir za Hrvatsku, u kojima, tvrdi Sanader, stoji da treba izaći pred Međunarodni sud pravde.

'To su dva dokumenta na koja se mi pozivamo i smatramo da treba ostati vjeran tim dokumentima', dodao je.
Sanader je kazao i kako očekuje deblokadu pregovora čim Ahtisaarijeva komisija počne s radom, a još jednom je naglasio da bi pregovore odmah trebalo deblokirati, jer oni nemaju veze s graničnim pitanjima.

Kazao je i kako će diplomacija raditi na tome, kao i da će parlamentarne stranke svojim kanalima 'razgovarati i iznositi naša stajališta, koja bi trebala dovesti do deblokade pregovora, a da se pitanja granice rješava neovisno o pregovorima'.

Na pitanje kako namjerava riješiti blokadu u pojedinim poglavljima i iz drugih članica EU, Sanader je ustvrdio da takva blokada ne postoji.
'To je netočna informacija. Nisu blokirani pregovori. Postojale su neke rezerve, ali blokade nema', kazao je Sanader.

Podsjetio je pritom da je glavni haški tužitelj pred COREPER-om izvijestio o napretku Hrvatske, a nada se i sutrašnjem pozitivnom izvješću tužitelja pred predsjedavajućim EU u Pragu.

Odbio je komentirati ocjene predsjednika Sabora Luke Bebića i predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesne Pusić da Hrvatska ove godine vjerojatno neće završiti pregovore, ističući kako je na Hrvatskoj sada da s Europskom komisijom razmotri mandat posredničke skupine.

'Na nama je sada da prije svega razmatramo s EK mandat ove grupe, jer mi je prihvaćamo, s ciljem da se izađe pred međunarodni sud pravde koji bi riješio ovaj dugogodišnji granični spor, a ovo drugo spada u pitanja hipotetske naravi na koja ne bih odgovarao', kazao je.

Najavio je i da će se ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković uskoro sastati sa slovenskim kolegom i povjerenikom Rehnom, te da će ih upoznati s hrvatskim stavom.

Kazao je i da je na današnjem sastanku razmotren i čitav niz varijanti, za slučaj da EK odbije hrvatski prijedlog, ali nije htio reći što je zaključeno.

'Zašto bismo išli negativno. Hrvatska ide pozitivno, pozivamo se na zaključke europskog vijeća iz 1999. koji se odnose i na Sloveniju, gdje se govori o izlasku pred Međunarodni sud pravde. Pozivamo se na pregovarački okvir EU za Hrvatsku iz 2005. koji govori o izlasku pred međunarodni sud pravde, te na zaključke dvojice premijera na Bledu, uz potporu opozicije u obje države, kazao je premijer.

Na sastanku je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ali on je ranije morao otići, zbog drugih obveza, i nije se obratio novinarima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi