turneja po susjedstvu

Hrvatska predsjednica rumunjskim studentima objasnit će što smo učinili za konsolidaciju Europe

02.10.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u ponedjeljak u Bukurešt gdje će se poslijepodne sastati s domaćinom rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom na početku sadržajniog trodnevnog službenog posjeta Rumunjskoj

Posjet hrvatske predsjednice podudara se s 25. obljetnicom uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, a osim razgovora s Iohannisom i drugim visokim rumunjskim političkim i vjerskim dužnosnicima, Grabar-Kitarović će održati predavanje na Bukureštanskom sveučilištu, sudjelovati na gospodarskom forumu, te posjetiti malu hrvatsku zajednicu na zapadu zemlje.

Susret s Iohannisom ipak je svojevrsni vrhunac posjeta, a kako se doznaje u Uredu predsjednice, glavne teme razgovora u predsjedničkoj palači Cotroceni u Bukureštu bit će jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dviju zemalja, Inicijativa triju mora, te druga pitanja poput ulaska obiju zemalja u Schengen i članstva u OECD-u.

Za utorak je predviđeno održavanje gospodarskog foruma na kojemu će se hrvatskim i rumunjskim gospodarstvenicima obratiti dvoje predsjednika.

Na forumu će sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki. Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvodi predsjednik HGK-a Luka Burilović, a u njemu između ostalih sudjeluju AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH. Cilj foruma je jačanje suradnje između hrvatskih i rumunjskih tvrtki, pronalaženje mogućnosti ulaganja, povećanje robne razmjene te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.

  • +8
Kolinda Grabar Kitarović na Novom Zelandu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Predsjednica Grabar-Kitarović program posjeta u utorak nastavlja sastankom s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom, a nakon toga odlazi na Bukureštansko sveučilište gdje će održati predavanje pod naslovom 'Doprinos Hrvatske konsolidaciji Europe', te sastati se sa studentima hrvatskog jezika.

Radni dio posjeta u utorak hrvatska predsjednica završava sastancima s predsjednicima gornjeg i donjeg doma rumunjskog parlamenta, predsjednikom Senata Calinom Popescuom-Tariceanuom i predsjednikom Zastupničkog doma Liviuom Dragneom. Nakon toga Grabar-Kitarović putuje u Temišvar, gdje će u srijedu održati predavanje na početku akademske godine na Zapadnom sveučilištu. Istoga dana predsjednica će posjetiti mjesta Karaševo, Klokotić i Lupak u kojima će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Rumunjskoj.