OD IDUĆEG TJEDNA

Hrvatska pošta ima poštansku marku za potporu Ukrajini

06.04.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Hrvatska pošta najavila je da će sljedećeg tjedna u znak potpore ratom pogođenoj Ukrajini u optjecaj pustiti novu prigodnu poštansku marku s motivom žutog polja uljane repice i plavog neba, što simbolizira ukrajinsku zastavu

Izlazak nove prigodne marke prati i tekst u kojem je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova napisalo da su Oružane snage Ruske Federacije počele 24. veljače ni s čime izazvanu agresiju na Ukrajinu, što je Republika Hrvatska snažno osudila, ponavljajući potporu neovisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Republika Hrvatska izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji se bori za obranu svoje zemlje, apelirajući na obustavu ruskoga vojnog napada protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture te na uspostavu mira.

Poštanska marka "Za mir u Ukrajini" zamišljena je kao dodatni simbol prijateljstva Republike Hrvatske i Ukrajine, kao i snažne obostrane potpore sveobuhvatnim naporima za uspostavom mira u Ukrajini, povratkom njenih prognanih i izbjeglih građana te normalizacijom života na ukrajinskom teritoriju, zaključuje se u tekstu.

Autorica marke Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije na marki Darko Kešnjer, fotograf iz Vukovara, priopćila je Hrvatska pošta koja je puštanje u opticaj nove marke najavila za 12. travnja.

Vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u međunarodnom prometu. Marka je otisnuta u 30.000 primjeraka i u arčiću od osam maraka. Hrvatska pošta objavila je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).