GALLUPOVO ISTRAŽIVANJE

Hrvatska po srednjoj plaći ispred Katara i S. Arabije

17.12.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Upravo objavljeno istraživanje specijalizirane američke kompanije Gallup o srednjim plaćama u 131 svjetskoj državi donijelo je zanimljive i dvojbene rezultate

Po tom istraživanju ispada da se najveće srednje plaće na svijetu očekivano isplaćuju u skandinavskim zemljama i Luksemburgu ('srednja' osoba tamo godišnje dobije 18-19 tisuća dolara dohotka). No kako se ide niže po listi zemalja, sve je više neočekivanih rezultata.

Hrvatska se, recimo, nalazi na 33. mjestu od 131 sa 5.177 dolara (oko 28.600 kuna) godišnje po osobi. Iako nije riječ o apsolutnoj svjetskoj listi - istraživanje nije obuhvatilo, recimo, Švicarsku i Island - zanimljivo je da se Hrvatska našla iznad sve tri baltičke postsovjetske republike koje su joj liberalnokapitalistički krugovi znali nuditi kao uzore reformi - Latvije, Litve i Estonije. Ispod su i Mađarska (4.493 dolara) te Poljska (4.578 dolara).

Kapitalistička tranzicija u tim zemljama često se opisuje kao učinkovitija od hrvatske varijante, a navedene zemlje često se navode kao one koje su Hrvatsku 'pretekle u razvoju'.

Istraživanje je provođeno od 2006. do 2012. na najmanje 2.000 ispitanika u svakoj pojedinačnoj zemlji. Pritom se nije, kao obično, računao prosječni dohodak, nego srednji, tako da 50 posto ispitanika neke zemlje prima veći, a 50 posto manji dohodak od onog koji je istaknut na Gallupovoj ljestvici

Nova je zanimljivost ta da, iako se Hrvatska po toj metodi našla iznad većine zemalja Istočne Europe, istovremeno je postavljena jedno mjesto ispod Bjelorusije, u kojoj srednji dohodak prema Gallupu iznosi 5.236 dolara.

Nadalje, po tako provedenom istraživanju ispalo je da srednji žitelj Hrvatske ima veće prihode od srednjeg žitelja naftnih velesila Saudijske Arabije i Katara, koji na BDP per capita - rang listama MMF-a i Svjetske banke uvijek kotira oko samog vrha, čak iznad skandinavskih zemalja. Ova lista razotkriva čudovišnu socijalnu raslojenost Katara i stavlja ga na 34. mjesto - odmah iza Hrvatske.