šef sdp-a

Grbin o inflaciji: Što je sljedeće, hoćemo li gasiti javnu rasvjetu preko noći

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2022 15:12
  • Objavljeno 16.07.2022 u 15:12
Peđa Grbin

Peđa Grbin

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu, nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke, da hrvatske građane očekuje teška jesen, dok Vlada ne vodi brigu o životnom standardu već jedino o cijeni goriva

Na sjednici su osim članova predsjedništva SDP-a sudjelovali i SDP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, a Grbin je rekao da su dvije glavne teme bile pravo žena na izbor i životni standard u vrijeme inflacije.

''Mogu poručiti građanima da koriste novac na razuman način. Ako možete otići na ljetovanje, otiđite, ali vodite računa da nas čekaju ozbiljna jesen i zima'', kazao je Grbin na konferenciji za novinare.

Predsjednik SDP-a smatra da Vlada ne koristi alate kojima bi mogla pomoći onima koji si ne mogu priuštiti ljetovanje na moru ili koji će si teško priuštiti grijanje najesen. Umjesto toga, u Banskim dvorima vode računa samo o jednoj stvari - gorivu.

''Vlada se koncentrira jedino na cijenu goriva i 'drži fige' da cijene ne rastu na svjetskom tržištu. Na to se svela antiinflatorna politika Vlade, mjere se donose 24 sata unaprijed, što je prekasno'', istaknuo je.

SDP će u rujnu predstaviti treći paket mjera za borbu protiv inflacije, najavio je Grbin, koje su za građane mnogo važnije od rasta rejtinga koji su Hrvatskoj dodijelile kreditne agencije

Potreban paket pomoći poduzetnicima, općinama i gradovima zbog rasta cijene električne energije

''Bez proaktivne Vladine politike, koja će pokušati smanjiti inflatorni pritisak, a uvođenje eura će biti jedan od njih, i koja će omogućiti građanima da normalno žive, kreditni rejting neće značiti ništa. To je samo papir kojim će se hvaliti premijer Plenković'', napomenuo je.

Jedan od prvih sljedećih Vladinih poteza trebao bi biti paket pomoći poduzetnicima, općinama i gradovima da premoste rast cijene električne energije, koja je otišla gore i do 400 posto.

''Što je sljedeće, hoćemo li gasiti javnu rasvjetu preko noći'', pita Grbin.

SDP se neće baviti samo utjecajem inflacije na život građana, već će se zalagati i da pravo žena na odlučivanje o svom tijelu uđe u Ustav.

''Žene imaju pravo na izbor, nećemo nikome dopustiti da se pogoršanje ekonomskih okolnosti koristi kao alibi za smanjivanja nečijih ljudskih prava'', poručio je šef SDP-a

Ipak, SDP će najprije iskoristiti sve parlamentarne mehanizme koji su na raspolaganju, prije nego se odluči na građanski referendum, u suradnji s ostalim stranka od centra prema ljevici.

''Do referenduma može doći jedino zbog bahatosti HDZ-a'', kazao je Grbin.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!