ZABRANA

Hrvatska piletina i govedina ne mogu u BiH

22.05.2009 u 19:25

Bionic
Reading

Zamjenik bosanskohercegovačkog ministra vanjske trgovine i gospodarskih odnosa Vilim Primorac potvrdio je lokalnim medijima u Mostaru kako je BiH obustavila uvoz piletine i govedine iz Hrvatske

Primorac je istodobno odbacio medijske tvrdnje kako je riječ o trgovačkom ratu dviju država zbog hrvatske zabrane uvoza ribe iz BiH.

Ured za veterinarstvo BiH u četvrtak je donio "naputak za sprječavanje unosa atipične kuge peradi" u BiH iz Hrvatske te odluku o zabrani uvoza goveđeg mesa radi sprječavanja unosa u BiH "transmisivnih spongiformnih encefalopatija (BSE - "kravlje ludilo")".

Uz to, ministarstvo vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH promijenilo je i odluku o stavljanju u promet žive ribe, rakova i mekušaca te proizvoda od njih.

"Pojedini mediji to tumače kao trgovački rat između BiH i Hrvatske, što nije točno. Činjenica je kako je Hrvatska pri usklađivanju tih područja s europskim zakonodavstvom donijela izmjene i dopune kojima je proizvodima iz BiH otežan pristup hrvatskom tržištu. Bosna i Hercegovina je također uskladila i svoje propise koji uređuju ta područja te je zbog toga nastao nesporazum koji će se ovih dana riješiti", rekao je Primorac.

Objasnio je kako su ured za veterinarstvo BiH i hrvatska uprava za veterinarstvo u stalnoj vezi kako bi se što prije uklonile novonastale zapreke te je radi toga dogovoren žuran sastanak predstavnika tih dvaju tijela.