antikorupcijska politika

Hrvatska parcijalno provodi preporuke GRECO-a

15.04.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Hrvatska je i dalje među zemljama s najslabijom provedbom antikorupcijskih preporuka koje se tiču saborskih zastupnika, navodi se u četvrtak u godišnjem izvješću Skupine država protiv korupcije (GRECO).

GRECO, antikorupcijsko tijelo Vijeće Europe, izdaje preporuke za borbu protiv korupcije među parlamentarnim zastupnicima, sucima i tužiteljima.

Hrvatska, koja je posljednji put evaluirana prošle godine, u potpunosti je provela šest od ukupno 13 preporuka GRECO-a. Pet preporuka je djelomično provela, a dvije nisu provedene uopće, kaže se u izvješću.

U Hrvatskoj je najveći problem s neprovođenjem preporuka koji se tiču saborskih zastupnika. GRECO navodi da su zemlje s najvećim udjelom neprovedenih preporuka u tom pogledu Monako (100%), Andora (83%), Poljska (83%), Austrija (75%), Mađarska (71%) i Hrvatska (67%, odnosno nije provela dvije od tri).

U izvješću nije navedeno o kojim se točno preporukama radi.

U provedbi preporuka za parlamentarne zastupnike Finska, Norveška, Albanija, Bugarska i Velika Britanija su ih, na primjer, ispunile sve. 

Kad su u pitanju suci, zemlje s najvećim udjelom neprovedenih preporuka u toj kategoriji su Turska (83%), Irska (80%), Švicarska (75%), Austrija (67%), Francuska (67%) i Crna Gora (67%). Hrvatska ovdje ima pet preporuka, od kojih su dvije provedene u cijelosti, a tri parcijalno. 

Cipar, Danska, Finska, Norveška i Švedska su ih, pak, ispunile sve. 

Preporuke za tužitelje slabo provode Portugal (75 posto neprovedenih), Turska (75%) i Austrija (67%). Hrvatska u kategoriji tužitelja ima pet preporuka, tri su provedene potpuno, a dvije djelomično. 

Austrija, Turska i Portugal na začelju su i ako se gleda ukupna provedba preporuka, ali ih nadmašuje Bosna i Hercegovina, kao jedina država koja nije provela ni jednu jedinu. 

Finska i Norveška jedine su zemlje koje su provele sve preporuke, a blizu im je i Albanija s 90-postotnom provedbom. 

Do kraja 2020., zemlje članice GRECO-a u potpunosti su provele gotovo 40 posto preporuka za sprječavanje korupcije u pogledu parlamentarnih zastupnika, sudaca i tužitelja.

Najmanje se poštuju preporuke koje su izdane u pogledu zastupnika (samo 30 posto provedenih), zatim slijede one u pogledu sudaca (41%) i tužitelja (47%).

Korupcija u doba pandemije

GRECO u izvješću navodi da vlade trebaju rigorozno upravljati korupcijskim rizicima koji su se pojavili zbog potrebe poduzimanja izvanrednih mjera u borbi protiv pandemije covida-19, uključujući ulijevanje velikih iznosa novca u gospodarstvo kako bi se ublažio njen ekonomski i socijalni učinak.

GRECO naglašava da su više od godinu dana vlade morale donositi "hitne mjere koje podrazumijevaju koncentraciju ovlasti i ograničavanje temeljnih prava, mjere koje idu ruku pod ruku s korupcijskim rizicima koji se ne smiju podcijeniti". Pritom se navodi da ti rizici mogu biti posebice izraženi u sustavu javne nabave, kada je riječ o pitanjima sukoba interesa i uloge lobiranja.

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić rekla je da u ovim izazovnim vremenima "vlade trebaju pojačati napore kako bi osigurale da sve politike i akcije u svrhu rješavanja javnozdravstvene i ekonomske krize budu u skladu s protukorupcijskim standardima". 

Odgovarajući zakonski i institucionalni okviri za borbu protiv korupcije nisu dovoljni, istaknula je ona. "Moramo vidjeti da se ti standardi učinkovito primjenjuju u praksi, a vlade moraju djelovati transparentno i odgovorno."

Predsjednik GRECO-a Marin Mrčela, potpredsjednik hrvatskog Vrhovnog suda, poziva države da pažljivo slijede smjernice koje je GRECO izdao 2020. u svrhu sprječavanja korupcijskih rizike u kontekstu pandemije.

“Ključno je da se, u izvanrednim situacijama, sve odluke i postupci donose transparentno, s integritetom i odgovornosti", poručio je.