dokumentarna fotografija

Hrvatska novinarka osvojila europsku nagradu Megalizzi-Niedzielski

12.10.2023 u 23:32

Bionic
Reading

Hrvatska novinarka Sara Fačko (27) dobitnica je europske nagrade "Megalizzi-Niedzielski" za najbolju fotografiju, izvijestio je organizator natječaja Europska komisija

Nagrada je nazvana po dvojici mladih europskih novinara ubijenih u terorističkom napadu 2018. u Strasbourgu i dodijeljena je petu godinu zaredom.

Fačko je nagrađena za dokumentarnu fotografiju izvođenja radova na centru kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva "Klik" Pula. Osvojila je 52 posto od ukupno 539 glasova publike, prikupljenih putem interneta.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nagrađuje fotografije projekata koje sufinancira EU fondovima. Time nastoji povećati vidljivost te svoje politike.

Sara Fačko primila je nagradu u Bruxellesu tijekom Europskog tjedna regija i gradova, najveće konferencije posvećene EU fondovima.

Europska povjerenica Elisa Ferreira uručila joj je kipić fotografkinje, profesionalni fotoaparat i putovanje vlakom na zasad neutvrđenoj ruti u Europi.U kategorijama za pisano novinarstvo nagrade su dobile po jedna novinarka iz Bugarske i Ukrajine.

Fačko je završila učiteljski studij, a za vrijeme studija radila je na radiju HRT-a u Puli, studentsku emisiju "Radio X-ica".

"Za ovo natjecanje sam čula od bivše kolegice Mateje Kelemenić koja je prošle godine odnijela pobjedu, te me motivirala da to mogu i ja", rekla je.

Hrvatska tako drugu godinu zaredom ima pobjednicu u toj kategoriji u kojoj su konkurirali novinari iz EU-a i još nekoliko europskih zemalja.

Svečanoj dodjeli nagrada nazočila je Dorota Orent, 63-godišnja majka novinara u čiju spomen se dodjeljuje nagrada. Napomenula je da je Sara Fačko "autentična osoba" s "potencijalom za mijenjane stvari".

"Dirnuo me je u srce njen govor, i to jako, kao i njena nevjerojatna energija te lijep glas", rekla je Orent za Hinu. "Sretna sam što je baš ona dobila nagradu. I moj sin Bartek je bio fotograf", dodala je.

Bartek Orent-Niedzielski imao je 35 godina kada je zajedno s 28-godišnjim Antonijem Megalizzijem poginuo u napadu u Strasbourgu gdje su izvještavali iz Europskog parlamenta.

"Kada bi svi novinari bili poput Barteka, Antonija i Sare, svijet bi bio puno bolji", rekla je Bartekova majka.

Napomenula je da je važno da novinari izvještavaju o svakodnevnim problemima ljudi, o stvarnom životu. "Nekada male stvari mogu promijeniti svijet nabolje", istaknula je.

Sara Fačko, čija je fotografija bila izložena javno na konferenciji u Bruxellesu, vjeruje da će edukativni centar za turizam u Puli učiniti boljim tamošnji kraj.

"To je dobar EU projekt koji će iznjedriti jako puno dobrih učenika, dobrih radnika u turizmu", rekla je. "Priča je pobudila emocije", dodala je.