gordan jandroković

'Hrvatska ne odskače od drugih. Gdje ima EU novca, ima i pokušaja zlouporabe'

04.04.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u utorak da Hrvatska ne odskače od drugih zemalja EU-a u kojima se sumnja na zlouporabu europskog novca, poručivši kako gdje god ima europskog novca postoje i pokušaji da se tim sredstvima manipulira

Upitan nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora za komentar akcije Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), Jandroković je rekao da mu je nedavno u Hrvatskom saboru članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić rekla da u Hrvatskoj nema više slučajeva u kojima se sumnja na zlouporabu europskog novca od drugih zemalja EU-a.

"Kaže mi da su to fenomeni koji se događaju u svim ostalim europskim zemljama. Gdje god ima europskog novca, postoje pokušaji da se s tim sredstvima manipulira i da se troši mimo zakona", rekao je Jandroković novinarima. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU. Na novinarski komentar da je EPPO učinkovitiji od našeg DORH-a, Jandroković je odgovorio kako to ne zna. "Pogledajte statistike, ne samo o tome koliko tko pokrene postupaka nego i koliko ih uspješno privede kraju", kazao je. Oni koji se upuštaju u uzvikivanje "Za dom spremni" moraju znati da će biti drastično kažnjeni. Komentirajući predložene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima se predlažu znatno veće kazne za uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" i ostalih fašističkih simbola, Jandroković ističe da se radi o prijedlogu koji je usmjeren prema prevenciji.

  • +2
Gordan Jandroković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Oni koji se upuštaju u takve stvari moraju znati da će biti vrlo drastično kažnjeni", kazao je dodavši kako je kaznu od 4000 eura kazne za uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" predložila struka. Na pitanje znači li to da se neće ići u zabranu tog pozdrava, kao što traže Židovska općina i zastupnici manjina, odgovorio je: "Za sada je prijedlog ovakav". Zamoljen za komentar najave bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića da će se politički aktivirati kratko je poručio - živimo u demokraciji i svatko tko ima ambicije može se kandidirati. Smatra i da ne postoje osnove za Todorićevu tužbu protiv premijera Andreja Plenkovića u Londonu. 

Na pitanje ima li bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović političku budućnost u HDZ-u odgovorio je kako treba pitati Grabar-Kitarović koje su njezine ambicije ustvrdivši da o tome u HDZ-u nisu razgovarali. Novinare je zanimalo je li utemeljeno da Grabar-Kitarović i nakon dvije godine nakon prestanka mandata ima policijsku zaštitu, na što jandroković kaže kako o tome odlučuju nadležne službe koje vode računa o sigurnosti štićenih osoba.