PREDSJEDNIK PORUČUJE

'Hrvatska može i mora puno bolje'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.01.2011 19:33
  • Objavljeno 01.01.2011 u 18:53
ivo josipović karamarko

ivo josipović karamarko

Izvor: Cropix / Autor: Nenad Dugi

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je u novogodišnjoj čestitki upućenoj građankama i građanima Republike Hrvatske da će protekla godina ostati u sjećanju kao teška godina, čija je glavna pozitivna oznaka odlučna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a da 2011., u kojoj očekuje da će Hrvatska naći odgovor na gospodarsku krizu, treba dočekati s optimizmom

'2010. ostat će nam u sjećanju kao teška godina. Gospodarska kriza urušila je naše gospodarstvo, mnogi su ostali bez posla, neki su radili bez plaća, bez mogućnosti da za sebe i svoje obitelji osiguraju pristojan život. Prošla će nam godina ostati u sjećanju i kao godina u kojoj smo spoznali i dubinu moralne krize koja je našu Domovinu učinila leglom korupcije i organiziranog kriminala. Posebno, razočaravajuće je što su najstrašniji slučajevi gospodarskog kriminala na koje se sumnja, vezani uz ljude koji su obnašali visoke, pa i najviše državne dužnosti. Mnogi su građani i građanke s pravom bili ogorčeni, osjetili gnjev i s pravom očekuju i traže da se Hrvatska promijeni. Druge je pak, zahvatila apatija i očaj.

Ali, 2010. je u neku ruku bila i godina koju možemo smatrati prekretnicom. Iako su izostale kvalitetne i cjelovite reforme u gospodarstvu i javnim financijama, iako je ostalo još puno toga što se mora učiniti u reformi pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, jačanju demokracije i ljudskih prava, možemo ustvrditi da su reformski procesi dostigli razinu koja Hrvatsku sasvim približava članstvu u Europskoj uniji.

Posebno, reakcija na zloupotrebe u vlasti, korupciju i organizirani kriminal, pokazuje da je Hrvatska sve više demokratsko društvo u kojem pravna država i zakoni djeluju jednako prema svima, pa i prema najvišim dužnosnicima. Upravo je odlučna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala glavna pozitivna oznaka protekle godine. Ta borba, uživa potporu i ogromne većine naših građana, i svih političkih stranaka, kako vladajućih, tako i oporbe. Kao društvo, pokazali smo zrelost i ne tome moramo ustrajati, da nas pravna država, a ne ulica i linč, vodi do pravde.

2010. bila je prekretnica i u prevažnim odnosima s našim susjedima, u odnosima u regiji. Zaista, sa svim susjedima imamo otvorena pitanja, neka, poput sudbine nestalih, graničnih pitanja, pitanja imovine, odgovornosti za zločine, sukcesije, vrlo su teška. Ali, novi odnosi, utemeljeni na međusobnom uvažavanju, suradnji i želji da se otvorena pitanja riješe, jamče jačanje sigurnosti u regiji i velik doprinos uzletu naših gospodarstava.

Ali, Hrvatska može i mora puno bolje. Zato, 2011. godinu čekajmo s optimizmom. Oslonimo se na vlastitu kreativnost, hrabrost, znanje i marljivost. Dobrih rješenja za Hrvatsku svakako ima. Optimizam možemo graditi na svakodnevnim primjerima mnogih uspješnih pojedinaca i kolektiva na svim područjima društvenoga života. U gospodarstvu, znanosti, kulturi, sportu, imamo uzore koje ističemo – njima se ponosimo, hrabrimo i nadahnjujmo!

Pri kraju smo procesa pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Usred smo procesa preobrazbe u moderno europsko društvo, koje u temelje svoga napretka ugrađuje demokraciju, socijalnu pravdu, ljudska prava, jednakost pred zakonom, sigurnost i plaćeni rad. Gotovo sam siguran da će Hrvatska u 2011. dovršiti pregovore s EU i na referendumu dobiti od svojih građana uvjerljivu potporu za punopravno članstvo u toj velikoj zajednici država i naroda.

U Novoj godini čeka nas puno rada, odricanja i odgovornosti. 2011. sigurno neće biti laka. Ali, očekujem da će Hrvatska naći odgovor na gospodarsku krizu i uspješno nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Poticanje poduzetništva, domaćih i stranih ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i očuvanje socijalne sigurnosti građana, vrednovanje rada i znanja, ključ su uspjeha u 2011. Dolazeća godina mora biti godina odlučnog zaokreta potrebnog da bi Hrvatska bila uspješno društvo. Rad, blagostanje, povjerenje, poštenje, pravda i pravna država, duhovnost i solidarnost, vrijednosti su koje želim Hrvatskoj. Vjerujem da ih naša Domovina može ostvariti i zato Novu 2011. dočekajmo ispunjeni optimizmom i nadom.

Svim hrvatskim državljankama i državljanima u zemlji i inozemstvu, našim iseljenicima i posebno hrvatskim vojnicima i policajcima u mirovnim misijama diljem svijeta, srdačno želim sretnu i svakim dobrom ispunjenu novu, 2011. godinu!', kaže se u čestitki predsjednika Republike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi