SABORSKI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

'Hrvatska mora ostati bez GMO-a bez obzira na TTIP'

12.06.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Saborski Odbor za poljoprivredu podržao je jednoglasno stajalište Vlade da Hrvatska bude zemlja slobodna od GMO-a, međutim izrazili su zabrinutost zbog moguće neadekvatne pravne zaštite odnosno zabrinutost zbog mogućih tužbi koje bi uslijedile zbog međunarodnih ugovora

'Hrvatska će svakako biti slobodna od GMO-a i na tim pozicijama ćemo inzistirati', poručio je već na početku sjednice Odbora za poljoprivredu njegov potpredsjednik Ivica Mandić.

Mandić se založio za to da stručna tijela Odbora za poljoprivredu kontaktiraju s parlamentarnim odborima država EU-a koje dijele hrvatski stav o GMO-u te da zajedno zatraže bolju pravnu zaštitu.

Da se Hrvatska opredijelila kao zemlja GMO free, istaknula je i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. 'Tražimo od europske komisije jasno propisane mjere i pravnu zaštitu da se članice ne bi našle u situaciji da budu suočene s tužbama zbog međunarodnih ugovora i trgovinskih odnosa', kazala je Španjol.

Vanjski član odbora Mladen Jurišić kazao je kako se u znanstvenim krugovima već priča o prijetnjama Monsanta. Iako se složio sa stajalištem Vlade, kazao je kako bi se on založio za jači monitoring.

'Bog nam je omogućio izbore i ne miješa se u te izbore. Ja bih bio za jači monitoring pa da u trgovinama imamo proizvode na kojima jasno piše da je ili GMO free ili da sadrži GMO, pa neka čovjek izabere', kazao je Jurišić.

Sa stajalištem Vlade složio se i SDP-ov Damir Rimac. 'Trebali bismo zauzeti politički stav, ali bit ćemo izloženi pritisku zbog TTIP-a. Bit će nam teško oduprijeti se pritiscima. Kao agronom moram upozoriti i da bi nam se mogao dogoditi nedostatak stočne hrane jer je soja jedna od glavnih komponenti hrane svinja', kazao je Rimac.

'GMO se kontrolira na dvije razine, korištenjem sjemena i kontrolom hrane za životinje. U stočnoj hrani određeni su limiti za sadržaj GMO-a dok je u primarnoj proizvodnji nulta tolerancija. Bilo je slučajeva uz granicu sa zemljama koje uzgajaju GMO, ali usjevi su pravovremeno uništeni. Apriori smo protiv uzgoja u primarnoj proizvodnji i idemo prema tome da i proizvodnja sjemenske soje ima certifikat GMO free', kazala je Španjol