EU POHVALJUJE, ALI I PORUČUJE:

Hrvatska mora krenuti u 'lov na još veće ribe'

31.10.2009 u 07:16

Bionic
Reading

Ostavka potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca, suočenog s rastućim optužbama za korupciju i nastavkom policijske istrage bivšeg unutarnjeg kruga vladjućeg HDZ-a, može ojačati kredibilitet Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ocijenio je u petak londonski list Financial Times

Polančec, koji je nadzirao gospodarstvo i državni proces privatizacije otkako je ušao u vladu prije pet godina, odstupio je uoči očekivanog izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, navodi list u online izdanju.

'Njegova ostavka može ojačati ojačati kredibilitet Hrvatske u pristupnim pregovorima s EU, koji ovise o iskorijenjivanju raširene političke i ekonomske korupcije', ističe utjecajni Finanacial Times.

List dodaje da Polančecov pad unutar vladajuće Hrvatske demokratske zajednice također 'otvara dodatna pitanja vezana uz nagli odlazak Ive Sanadera, bivšeg premijera koji je u srpnju podnio ostavku, uz malo objašnjenja'.

Jadranka Kosor, nova premijerka i čelnica stranke, ohrabrila je ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa da pozornije prate aktivnosti moćnih članova HDZ-a, piše britanski poslovni dnevnik.

Financial Times objašnjava da je Polančec, kojeg opisuje kao lojalnog suradnika Sanadera, ranije 12 godina radio u Podravci, a sada je upleten u skandal s otkupom 25 posto dionica te tvrtke - s njezinim novcem, zbog čega je pod istragom šest menadžera.

List navodi da je u srijedu hrvatsko pravosuđe podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića zbog upitne kupnje vojnih kamiona 2004. godine. Rončević, kasnije ministar unutarnjih poslova, do sada je najviši dužnosnik optužen u jednogodišnjoj kampanji protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj.

List navodi da je Sanader smijenio vodeće dužnosnike policije i pravosuđa u listopadu 2008, usred ogorčenja zbog 'mafijaških' ubojstava u Zagrebu, te je na njihova mjesta doveo nestranačke stručnjake. On osobno i HDZ izgubili su popularnost u vrijeme gospodarske krize.

Londonski list ističe da je i Hrvatska televizija u srijedu navečer odstupila od svog uobičajenog politički bezazalenog izvještavanja, s posebnom polusatnom emisijom o antikorupcijskoj bitci u Hrvatskoj i EU.

Rupert Vining, britanski tužitelj i antikorupcijski savjetnik Vijeća Europe, pozvao je Hrvatsku da krene za 'većim ribama' kako bi uvjerila svoje građane i EU da je njezina kampanja iskrena, piše Financial Times.