kontinuirano zanemarivanje

Hrvatska komora primalja: Uredba o koeficijentima opet nas je izostavila

24.01.2024 u 12:23

Bionic
Reading

Hrvatska komora primalja ponovno je upozorila na neprepoznavanje njihove struke u Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova jer novi prijedlog Uredbe ponovno izostavlja primalje, ocijenivši nevjerojatnim da se ta struka kontinuirano zanemaruje

Iz Komore su prethodno upozorili kako trenutno važeća Uredba ne propisuje koeficijent niti radno mjesto magistre primaljstva, iako Zakon o primaljstvu propisuje.

Također, dodali su, Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2023. - 2026. navodi magistre primaljstva kao "suradnike" u pojedinim postupcima, što znači da su magistre primaljstva predviđene u zdravstvenom sustavu pa onda trebao biti propisan i koeficijent i radno mjesto predmetnom Uredbom.

"Novi prijedlog Uredbe ponovno izostavlja primalje, kao da one u zdravstvenom sustavu ne postoje te ponovno ne propisuje 'glavne primalje', magistre primaljstva na određenim poslovima i prvostupnice primaljstva u rađaonici, iako njihove kompetencije čini i nadzor poroda na svim razinama zdravstvene zaštite te utvrđivanje eventualnih patoloških promjena u trudnoći i porodu", priopćili su iz Komore u srijedu.

Naveli su kako se primalja navodi samo pod "socijalnom skrbi" i to s nižim koeficijentom u odnosu na srodne zdravstvene djelatnike, čime su stavljene u nepovoljniji položaj.

"Nevjerojatno je da se određena struka kontinuirano degradira i zanemaruje od strane vladajućih, iako je jedna od reguliranih profesija. Želimo li zaista ostati bez primalja, želimo li zaista akcije poput #prekinimošutnju jer žene nemaju adekvatnu skrb", istaknuli su iz Komore.

Pri tome su upozorili kako se u Hrvatskoj broj primalja smanjuje te je profesija "na rubu izumiranja".

Ministarstvu zdravstva Komora je postavila upit o donošenju izmjena Zakona o primaljstvu kako bi se podrobno propisala i djelatnost i kompetencije magistri primaljstva, ali dobila je odgovor da će se to pitanje razmotriti, no da prethodno trebaju donijeti novi Zakon o plaćama u javnim i državnim službama i spomenutu Uredbu.

Iz Komore stoga neophodnim zaključuju da se magistre primaljstva navedu u novoj Uredbi kako bi se nakon toga mogle izraditi izmjene Zakona.

"Donošenje nove Uredbe prilika je da se niti jedna zdravstvena djelatnost ne zanemari te da se svim zdravstvenim djelatnicima prizna njihov doprinos boljitku zdravstvenog sustava u Hrvatskoj", poručili su.