VELEPOSLANSTVO U BIH

Hrvatska još nije donijela odluku o odlagalištu u Dvoru

07.05.2015 u 22:59

Bionic
Reading

Hrvatska još nije donijela odluku o zbrinjavanju nuklearnog otpada na području općine Dvor uz granicu s BiH za što treba utvrditi više dokumenata i strategija te o odlaganju otpada postići suglasnost s Bosnom i Hercegovinom, stoji u reagiranju iz veleposlanstva RH u BiH koje je u četvrtak dostavljeno medijima

Vlasti BiH ovoga su tjedna i službeno zatražile informaciju od službenog Zagreba o odlagalištu radioaktivnog i nuklearnog otpada te izrazile protivljenje da se izgradi na samoj granici s Hrvatskom.

'Obzirom na veliki publicitet u bh. medijima zbog navodnog skladištenja radioaktivnog otpada u općini Dvor u Republici Hrvatskoj, želimo obavijestiti bh. javnost da odluka o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora istrošenog nuklearnog otpada još nije donesena', navodi se u reagiranju veleposlanstva RH u BiH.

Pojašnjava se da je RH, kao i ostale države članice EU, po direktivama Vijeća EU u obvezi donijeti nacionalne dokumente o sigurnosnom gospodarenju radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima ionizirajućeg zračenja, koji su nastali dugogodišnjom primjenom u medicini, industriji, znanosti.


Državni ured za radiološku i nuklearnu sigurnost treba izraditi nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada za što je pak, prema Zakonu o zaštiti okoliša, potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a prije utvrđivanja konačnog prijedloga i njegova službenog prihvaćanja.

'Obavještavamo bh. javnost da postupak strateške procjene utjecaja na okoliš još uvijek nije započeo, niti je izrađen spomenuti nacionalni program', ističe se u priopćenju.

Pri tome će hrvatske vlasti, pojašnjavaju se iz veleposlanstva, u donošenju ovih dokumenata uključiti sva nadležna tijela te ostvariti prekogranične konzultacije ali i potpisati sporazum između dviju država o suradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoja.