GRČIĆ U SARAJEVU

'Hrvatska je u ratne štete uložila pet milijardi eura'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 15:14
  • Objavljeno 24.04.2012 u 14:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska je od završetka rata za otklanjanje njegovih posljedica uložila pet i pol milijardi eura vlastitih sredstava, i to najbolje dokazuje njenu spremnost da svim snagama doprinese trajnom rješavanju statusa preostalih izbjeglica u regiji, izjavio je u utorak u Sarajevu potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, istaknuvši kako upravo regionalan pristup jamči trajno rješenje toga problema

Predvodeći hrvatsko izaslanstvo na regionalnoj donatorskoj konferenciji namijenjenoj trajnom zbrinjavanju više od 74 tisuće izbjeglica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Grčić je kazao kako bi taj program trebao osigurati i trajno stambeno zbrinjavanje tri i pol tisuće obitelji na području Hrvatske, odnosno osam i pol tisuća osoba u statusu izbjeglica.

Podsjetio je kako je do sada nešto manje od 16 tisuća obitelji bivših nositelja stanarskog prava podnijelo zahtjev za povratak i stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, a do sada je riješeno 8.300 takvih zahtjeva. Dio preostalih zahtjeva trebao bi biti riješen i kroz regionalni program.

'Postoji puna odlučnost hrvatske Vlade u participiranju u ovom projektu', istaknuo je Grčić u svom govoru. Provedba projekta stajala bi nešto više od 580 milijuna eura za sve četiri države, a Hrvatska, kako je pojasnio Grčić, treba 119,7 milijuna eura. Pri tome će sama osigurati nešto manje od 30 milijuna eura.

Grčić je dodao kako bi pozornost zemalja regije nakon rješavanja izbjegličkog pitanja trebalo usmjeriti i na druge projekte koji će osigurati gospodarski napredak.

'Stambeno je zbrinjavanje jedan problem, a sve drugo mora biti komplementarno rješavanju tog problema', kazao je Grčić istaknuvši kako posebnu pozornost zaslužuju područja koja su ratom demografski devastirana.

Podsjetio je kako je Hrvatska do sada osigurala povratak više od 133 tisuće izbjeglica iz Srbije, BiH i Crne Gore te riješila problem 221 tisuće prognanika, a istodobno je osigurala integraciju 45 tisuća izbjeglica iz BiH.

Obnovljeno je i gotovo 150 tisuća stambenih jedinica, devetnaest tisuća kuća vraćeno je vlasnicima, dok je trajno stambeno zbrinjavanje osigurano za 35 tisuća obitelji. Uz sve to Hrvatska je sudjelovala i u obnovi 3200 kuća povratnika na području BiH.

'Unatoč svim naporima, države regije još uvijek nisu došle do trajnog rješenja izbjegličkog pitanja i teško da to mogu riješiti same, osobito ne u kratkom roku', upozorio je Grčić dodajući kako je upravo stoga važan regionalni pristup jer jedino to jamči trajno stambeno zbrinjavanje 27 tisuća obitelji.

Grčić je državama regije ponudio i pomoć Hrvatske u provedbi složenih stambenih programa te kroz činjenicu skorog članstva u EU odnosno definiranje izvora i načina sufinanciranja cijelog projekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi