UPOZORENJE IZ NJEMAČKE

Hrvatska je 'David protiv Golijata' u sukobu s Komisijom

19.09.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Prijetnja sankcijama Hrvatskoj samo dva i pol mjeseca nakon ulaska u Europsku uniju ne prestaje plijeniti interes europskih medija – DPA piše o sukobu 'Davida protiv Golijata', a bečki Der Standard izvještava o kritici s kojom se u Hrvatskoj suočava premijer Milanović zbog svoje 'besmislene bitke'

DPA (Njemačka press agencija) o sukobu premijera Zorana Milanovića i Europske komisije izvještava kao o borbi Davida protiv Golijata te napominje kako se zasad 'Hrvatska nema namjeru pokoriti' diktatu iz Bruxellesa. Napominje se i da se na prvom zasjedanju Sabora nakon ljetne stanke premijer Milanović postavio 'odlučno', ističući kako je prijepor oko europskog uhidbenog naloga 'drugorazredna i potrošena tema' te da 'nema članice koja nije nekad bila u sukobu s Komisijom'.

No DPA napominje da je sporni zakon promijenjen u 'tajnoj akciji' samo nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU, što je omogućilo 'umirovljenom šefu tajnih službi Josipu Perkoviću i još dvadesetak optuženih za teške zločine da ostanu sigurni od izručenja drugim članicama Unije'. Sve to je izazvalo i 'emocionalne debate u hrvatskom parlamentu' pa se citira i izjava bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića u kojem optužuje vladu da 'štiti zločince iz komunizma'.

Njemačka agencija, koju prenose svi mediji njemačkog govornog područja, javlja i da se 'hrvatski premijer s puno srca i u punoj političkoj spremi bacio u sukob s Komisijom', a za Perkovića se piše da 'zna mnogo toga o ubojstvima, švercu oružja, pljački i drugim kriminalnim radnjama s državnim blagoslovom' i iz vremena Jugoslavije, ali i neovisne Hrvatske. Milanovićev izbor riječi opisuje se kao 'drastičan', kao i njegovi 'osobni napadi na povjerenicu Viviane Reding' te otkriva 'psihološku razinu ove priče', jer se 'Hrvatska stoljećima osjeća potlačeno: od Mađarske (1102-1526), Habsburške monarhije (do 1918), srpske monarhije (do 1941) i konačno komunističke Jugoslavije (do 1991), a treba spomenuti da je nekim dijelovima zemlje, poput Dalmacije, stoljećima vladala Venecija'.

DPA ističe da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović protiv sukoba s Bruxellesom, a svađom premijera i predsjednika ekstenzivno se pak bavi Der Standard, koji je danas objavio tekst pod naslovom 'Kritika Milanovićeve besmislene bitke'. U njemu stoji da je premijer u 'poziciji prisilnog objašnjavanja' svoje politike prema Europskoj komisiji te da cijela stvar poprima elemente psihološke drame. 'Milanović je tvrdoglav, iracionalan, nepristojan, radi protiv interesa svoje države i stranke', piše Der Standard pozivajući se na reakcije hrvatskih medija oko 'lexa Perković' i sankcija Europske komisije.

Bečke novine citiraju i oporbene zastupnike iz Sabora, gdje je Milanoviću poručeno da 'ne znaju u kojem svemiru on živi', a naročito se ističe da je predsjednik Ivo Josipović javno apelirao za promjene spornog zakona te cijelu situaciju opisao kao 'nepotreban sukob s Europskom komisijom'.

Der Standard članak završava citiranjem anonimnih izvora iz Europske komisije, od kojih prvi kaže da je 'cijela politika proširenja EU-a ugrožena ako se sada ne reagira na ponašanje Hrvatske', a drugi ističe da 'prostor EU-a bez granica može funkcionirati samo ako smo sigurni da će zločini građanina jedne države moći biti kažnjeni u drugoj'.