BLOOMBERGOV INDEKS

Hrvatska je 12. ekonomski najjadnija zemlja na svijetu

06.03.2017 u 10:39

Bionic
Reading

Utjecajni američki portal Bloomberg objavio je svoj Misery Index (Indeks bijede) za 2017., odnosno listu zemalja koje u ovoj godini očekuju mizernu ekonomsku situaciju. Na prvom je mjestu već treću godinu zaredom Venezuela, dok se Hrvatska našla na 12. mjestu, četiri pozicije ispred Srbije

‘Ako je 2016. bila godina političkih šokova, onda ćemo ove godine saznati kako su oni utjecali na globalnu ekonomiju’, piše Bloomberg u članku u kojem predstavlja svoj Misery Index za 2017. godinu.

Indeks bijede računa se kombiniranjem podataka o inflaciji i nezaposlenosti, obuhvaća 65 zemalja svijeta, a po tim kriterijima ekonomski najjadnija zemlja svijeta je treću godinu zaredom Venezuela, koja je dobila ‘impresivnih’ 499 bodova. Druga je pak Južnoafrička Republika s indeksom bijede od 32,2 boda, što je mali napredak u odnosu na prošlogodišnjih 33,1 bod, a na trećem mjestu je Argentina s 30,9 bodova, što je velik skok u odnosnu na 50,1 bod. Bloombergov Indeksa bijede koncipiran je tako da veći broj bodova znači i veću ekonomsku mizeriju.

Hrvatska je pak na 12. mjestu Bloombergova Indeksa bijede s 13,7 bodova, što je lošiji rezultat u odnosnu na prošlu godinu za 0,1 posto. Ipak, Hrvatska nije ekonomski najjadnija članica Europske unije, jer tu poziciju na četvrtom mjestu Bloombergove liste drži Grčka (23,2 boda), a na šestom je mjestu Španjolska (19,6 bodova).

Od ostalih europskih država koje se ističu svojim lošim ekonomskih prognozama za 2017. među prvih deset su Turska (5. mjesto), Ukrajina (7. mjesto) i Srbija (8. mjesto). Loše stoje i Brazil, Urugvaj i Kolumbija (od devetog do 11. mjesta), a odmah iza Hrvatske je Italija, na 13. mjestu.

Kada je pak riječ o državama koje su napravile najveći skok na Bloombergovom Indeksu bijede za 2017., najgore prolazi Poljska koja je s prošlogodišnjeg 45. mjesta došla na 28., a povećanje cijena u Rumunjskoj, Latviji i Slovačkoj također je ove zemlje značajno uzdiglo na listi ekonomski najjadnijih. No sve redom stoje mnogo bolje od Hrvatske.