plenković uoči susreta:

'Hrvatska i Slovenija moraju naći srednji put oko granice'

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2017 14:03
  • Objavljeno 18.12.2017 u 14:03
Premijer Plenković uoči susreta sa slovenskim kolegom: Hrvatska i Slovenija moraju naći srednji put oko granice

Premijer Plenković uoči susreta sa slovenskim kolegom: Hrvatska i Slovenija moraju naći srednji put oko granice

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Hrvatska i Slovenija nalaze se u situaciji da moraju naći srednji put koji bi riješio pitanje granice, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, dan uoči posjeta slovenskog kolege Mire Cerara Zagrebu, i pritom naglasio kako je arbitražna odluka kopnenu granicu definirala na tragu upravo 'onoga što je hrvatski pravni tim cijelo vrijeme zastupao'

Plenković i Cerar dogovorili su u petak u Bruxellesu da će slovenski premijer u utorak posjetiti Zagreb kako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja

'Sada se nalazimo u situaciji da moramo naći nekakav srednji put koji bi riješio pitanje granica. Ako pogledate samu arbitražnu presudu - ne govorim da ju prihvaćam niti da ona za nas ima neko pravno značenje, ali u mnogim aspektima kad je riječ o kopnenoj granici ona slijedi temeljno načelo koje je hrvatski pravni tim cijelo vrijeme zastupao, a to je katastarska granica', kazao je Plenković na prvom okupljanju Press kluba Europa.

Cerar je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da 'kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa'.

  • +9
  • +6

Rasprava o stanju u Europskoj uniji nakon sastanka Europskoga vijeća

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da je ne priznaje i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

'Dobro je da premijer Cerar dolazi u Zagreb. To pokazuje zrelost, dobrosusjedske i prijateljske odnose dviju zemalja', rekao je premijer novinarima.

Naglasio je da je stav Hrvatske da u ovom trenutku dvije države trebaju kontinuirani razgovor, dijalog, suradnju bez tenzija, bez jednostranih poteza i bez incidenata. 'Trebamo se približiti ' zajedničkom nazivniku oko kojeg se možemo složiti', kazao je.

Premijer Plenković pritom smatra da su sva pitanja oko granica, ne samo sa Slovenijom nego i Srbijom, Crnom Gorom i BiH, dramatičnija u javnom diskursu nego u realnom životu, jer, primjerice, nema nijedne kuće nakon arbitražne presude sa Slovenijom koja bi ostala s druge strane granice.

Savudrijska vala

Savudrijska vala

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Što se tiče granice na moru u Savudrijskoj vali, tu postoji nekoliko aspekata, kaže Plenković, ali ističe da Slovenija ovdje nije dobila ono što je željela a to je tzv 'junction', dodir s otvorenim morem.

Na pitanje vodi li put do Schengena preko Pirana/Savudrije, odnosno može li Slovenija blokirati hrvatski ulazak u Schengen dok Hrvatska ne zadovolji njezine interese glede granice, premijer je odgovorio da put u šengensku zonu 'vodi preko ispunjavanja svih potrebnih kriterija'. 

'Blokada zbog bilo kojeg razloga koji ne bi bio vezan uz supstancu je neprihvatljiva', naglasio je, dodajući da je u konačnici važno dugoročno riješiti pitanje granice uz konačni rezultat koji mora biti dogovor dviju zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!