VEĆ SLJEDEĆI TJEDAN

Konačno dogovoreno: Cerar dolazi u Zagreb 19. prosinca

15.12.2017 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar dogovorili su u petak u Bruxellesu posjet slovenskog premijera Zagrebu 19. prosinca kako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja

Premijer Plenković je nakon sastanka s Cerarom koji je trajao gotovo dva sata, i održan je nakon europskog summita u Bruxellesu, rekao da je cilj tog susreta utvrditi točke oko kojih su obje strane suglasne po pitanju granice.  "Dogovorili smo se da kolega Cerar dođe u Zagreb 19. prosinca i da nastavimo razgovore o pitanju granice na način da pokušamo utvrditi sve one elemente oko kojih postoji suglasje i hrvatske i slovenske strane", rekao je Plenković novinarima po završetku razgovora s Cerarom u zgradi Vijeća Europske unije..

 

 

 Kazao je kako je važno "da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u duhu želje i Hrvatske i Slovenije, gradimo na temelju odnosa koji su pozitivni" poput ljetošnjeg dogovora o ciljanim kontrolama na granici.

"Želimo da na tom tragu, i na tragu naših ukupnih odnosa, pokažemo našim prijateljima i partnerima ovdje u EU da smo zrele i odgovorne države koje razumiju pozicije Ljubljane i Zagreba, ali isto tako žele težiti pronalaženju rješenja za pitanje granice. To je ključ naših današnjih razgovora i podloga za razgovor u utorak u Zagrebu", rekao je Plenković.   

Plenković i Cerar susretali su se i razgovarali više puta tijekom ove jeseni na marginama europskih i međunarodnih skupova i ovo je sedmi njihov razgovor.  

Na pitanje u čemu su sada suglasni, Plenković je rekao da "su prije svega suglasni u metodi, a to je da je važno održati suradno ozračje dijaloga".  

"To je izrazito važno i na taj način bismo spriječili bilo kakve jednostrane poteze, incidente, nekakva raspoloženja u javnosti koja ne bi bila blagonaklona ka pronalaženju rješenja. Drugo je da vidimo, s obzirom na polazište Hrvatske da su granice one koje su bile na dan 25. lipnja 1991., polazne točke za daljnje razgovore o tome kako se dvije strane mogu približiti rješenju za granicu na kopnu i moru, a ostalo ćemo  prepustiti dijalogu koji će uslijediti sljedećih nekoliko dana, najprije u Zagrebu, a sigurno je da će naši eksperti nastaviti", rekao je Plenković.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Plenković je rekao da se nije razgovaralo o rješenju koje se spominjalo u javnosti da se na neki način sadržaj arbitražne odluke preformulira u bilateralni dogovor.  

"Cilj je bio da dogovorimo posjet, to je sada utanačeno i mislim da je to najbitnije", rekao je Plenković.

 Cerar je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da "kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa".  

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da ne priznaje tu odluku i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.