SUSRET PUSIĆ-MITOV

Hrvatska i Bugarska zalagat će se za sve zemlje regije

25.05.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Hrvatska i Bugarska imaju brojne zajedničke interese u regiji jugoistočne Europe i snažno se zauzimaju za europsku perspektivu svih zemalja regije, ali i za poseban pristup prilagođen svakoj pojedinoj zemlji, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon razgovora s kolegom Danielom Mitovim

Pusić koja boravi u jednodnevnom službenom posjetu Bugarskoj kazala je da zahvaljujući Europskoj uniji i prihvaćanju europskih standarda regija jugoistočne Europe ima veliku priliku za osiguravanje dugoročne stabilnosti i sigurnosti.

'Zalažemo se za europsku perspektivu svih zemalja u regiji, ali i za poseban pristup prilagođen svakoj pojedinoj zemlji. Naš interes za njihov napredak i članstvo u EU-u nije rezultat altruizma nego rezultat racionalnog interesa', kazala je ministrica.

'U interesu je i Bugarske i Hrvatske da u svom susjedstvu imaju stabilne zemlje koje funkcioniraju prema istim formalnim pravilima i zakonima i imaju iste institucije kao i mi', naglasila je Pusić.

Pusić i Mitov ocijenili su da je važno osigurati europsku perspektivu 'ove bijele točke koja se nalazi u srcu Europske unije' koju s jedne strane okružuje Bugarska, Rumunjska i Grčka, a s druge Hrvatska, Mađarska i Italija'.

Dvoje ministara razgovarali su i o drugim zajedničkim temama i interesima, poput suradnje na području gospodarstva, energetike i prometa, ulaska u schengenski prostor, ulaska u eurozonu, te razvijanja strategija za ulazak u jedinstveno digitalno tržište.

Važno je i pitanje imigracije u EU, a po riječima ministrice Pusić, postoji potreba da se po jasnim kriterijima raspodijeli odgovornost u EU-u za ljude koji u ovim teškim vremenima iz južnog i istočnog susjedstva dolaze na teritorij unije.