PROMAŠENA POLITIKA

Hrvatska godinama pogoršava odnose s Rusijom

19.01.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Predstavnik Hrvatske morao je ići na sastanak u Moskvu, pogotovo zato što su nas pozvali na tako visokoj razini. Nije morao ići premijer, mogao je netko drugi, ali trebalo je ići tamo. Vlada je pogriješila što nitko iz Hrvatske nije išao, izjavio je za Jutarnji list sugovornik iz Ureda predsjednika Mesića

Poziv ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva trebalo je iskoristiti, kaže isti izvor, i za poboljšanje bilateralnih odnosa koji su ionako oskudni.

'Bilo bi vrlo opasno ne prihvatiti stav Bruxellesa koji je odlučio da u Moskvu treba ići samo povjerenik za energetiku i predstavnik Češke kao predsjedateljice Unije', rekao je sugovornik iz Banskih dvora.

Plinska kriza otvorila je očito i novi politički spor između predsjednika i premijera. Samo dva dana ranije predsjednik Mesić je javno optužio veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu da je on kriv što Hrvatska nije dobila plin iz Libije. Jurica je, naime, napustio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a tijekom govora libijskog veleposlanika, što je, po Mesićevu tumačenju, pogoršalo hrvatsko-libijske odnose i zaustavilo plin iz Libije. Premijer Sanader odbacio je kritike na račun Jurice te je odgovornost za nestašicu plina prebacio na INA-u i njezina čelnika Tomislava Dragičevića, inače Mesićeva prijatelja.

Otkazujući već najavljeni odlazak potpredsjednika Polančeca u Moskvu, Sanader je rješavanje problema prepustio EU i pokazao da ga posebno ne zanimaju odnosi s Moskvom.

'Možda je i bolje sada taj problem rješavati kroz EU. Ali problem je što Hrvatska godinama pogoršava međudržavne odnose s Rusijom, a Rusi to ni s čim nisu zaslužili. Naši političari misle da će loši odnosi s Rusijom poboljšati Hrvatskoj rejting u EU, ali to je pogrešno mišljenje', ocijenio je Davor Štern za Jutarnji list.

Kao primjer mudrije politike, navodi Sloveniju koja upravo sada pregovara s ruskim Gazpromom o gradnji novoga europskog plinovoda Južni tok, iako je članica EU.

Kada je, naime, direktor Gazproma Aleksej Miller prošloga tjedna bio u Ljubljani, tada se sastao i s premijerom Borutom Pahorom. Iako i Slovenija pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu, Slovenci nisu digli ruke od suradnje s Rusima, nego je dogovorena ubrzana dinamika oko pripreme sporazuma. Ako plinovod Južni tok bude sagrađen, prolazit će kroz Srbiju, Mađarsku, Austriju i Sloveniju, a Hrvatska će biti zaobiđena.