IZVJEŠĆE STATE DEPARTMENTA

Hrvatska dobar suradnik u borbi protiv terorizma

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.05.2009 15:11
  • Objavljeno 01.05.2009 u 09:09
Vojna vježba američki i hrvatski vojnici

Vojna vježba američki i hrvatski vojnici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Američki State Department u četvrtak je objavio godišnje izvješće o terorizmu u kojem bilježi trend smanjenja broja terorističkih napada i žrtava u svijetu, uz njihovo udvostručenje u Pakistanu, nukleranoj sili čija nestabilnost izaziva sve veću zabrinutost u Washingtonu

Broj ubijenih u terorističkim napadima u svijetu u 2008. je pao na 15.765 prema 22.508 u 2007. godini. Broj napada je sa 14.506, prošle godine pao na 11.770. U izvješću se ističe da Al Kaida ostaje najveća teroristička prijetnja SAD-u, unatoč postojećim naporima da se suzbiju njezine operacije u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Sjevernoj Africi, Somaliji i Jemenu.

State Department navodi da su hrvatske policijske institucije dobro surađivale s protuterorističkim inicijativama SAD-a te sudjelovale u obuci Međunarodne policijske akademije u Budimpešti, Programu antiterorističke pomoći i u U.S. Marshals programu. Hrvatska vlada povećala je doprinos NATO misiji ISAF-a u Afganistanu sa 200 na 300 vojnika. Te postrojbe služe kao vojna policija, sanitet, osiguranje snaga, te u sektoru veze i obuke, navodi se u dijelu izvješća koji se odnosi na Hrvatsku.

Za Bosnu i Hercegovinu se ističe dobra suradnja njezinih policijskih i obavještajnih službi sa SAD-om u antiterorističkim naporima, uz ocjenu da potkopavanje državnih institucija od strane srpskih dužnosnika 'usporava napore da se poboljšaju operativni kapaciteti za borbu protiv terorizma i terorističkog financiranja'. Ukazuje se i na politizaciju pitanja terorizma u BiH, uključujući analize terorističke prijetnje i protuterorističkih operacija.

Navodi se kako su neki bivši članovi mudžahedinske brigade, kojima je oduzeto državljanstvo BiH, nastavili s podnošenjem žalbi na te odluke, za što još nema rješenja. Spominje se i uhićenje petočlane naoružane skupine povezane s ekstremistima, koju je vodio Rijad Rustempašić, uz konstataciju da se bez objašnjenja odustalo od njihovog kaznenog progona. State Department ističe i uspješan angažman vojnih pirotehničara iz BiH u Iraku, zaključen u prosincu 2008.

U dijelu koji se odnosi na Europu, navodi se da u 2008. nije bilo većih terorističkih napada, te da su europske zemlje poboljšale kapacitete za suprotstavljanje terorističkoj prijetnji, spriječile više važnih terorističkih urota, te procesuirale i pritvarale osumnjičene za terorizam.

'Terorističke aktivnosti i prisustvo mreža za potporu terorista ostaju izvor ozbiljne zabrinutosti', ističe State Department, dodajući kako uhićenja u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i drugim zemljama, ukazuju na razmjere izazova s kojima se suočavaju europske vlade i njihove snage sigurnosti. Suradnja među europskim agencijama sigurnosti, te partnerstvo sa SAD-om u podjeli informacija, uhićenju članova terorističkih ćelija i presijecanju terorističkog financiranja ostaju ključni u naporima za suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, naglašava se u izviješću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!