TOLUŠIĆ TVRDI

Hrvatska dnevno gubi milijune eura

13.06.2014 u 18:07

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić upozorio je s konferencije za novinare održane nakon sastanka Koordinacije župana Slavonije i Baranje kako Hrvatska dnevno gubi milijune eura jer država, kako je kazao, nije donijela potrebne operativne programe i strategije, a bez čega nema niti povlačenja sredstava iz EU fondova

'Pokušavamo već duže vrijeme upozoriti hrvatsku javnost da ovako više neće, odnosno ne može ići. Bez obzira na stvorene ljudske kapacitete, znanje i iskustvo koje imamo, problem je u državi jer nisu doneseni operativni programi za pojedina područja kao ni strategije koje moraju biti donesene da bi uopće mogli povlačiti novac iz EU fonodava. Na ovakav način mi dnevno gubimo milijune eura i u svemu tome zasigurno pati najviše Slavonija koja je nerazvijenija, a koja upravo zbog te svoje nerazvijenosti može povući puno više sredstava nego neke razvijene županije', naveo je Tolušić.


Također je ustvrdio kako komunikacija županija s Vladom i resornim ministarstvima, poglavito kada su u pitanju EU fondovi, ne samo da je loša, 'nego je ni nema'. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ukazao je na potrebu većih ulaganja u sustav obrane od poplava ustvrdivši kako se posljednjih godina ulaganja u te sustave bila nedovoljna.

'Želja nam je da ukažemo Vladi i ministarstvima da se na poplavljenom području treba vratiti sve u prvobitno stanje', kazao je Galić rekavši kako je stav slavonskih župana da Hrvatske vode i nadležno ministarstvo posljednjih godina nedovoljno ulažu u hidrotehničke objekte obrane od poplava, čišćenje kanalske mreže i odvodnju oborinskih voda.

Koordinaciji župana Slavonije i Baranje, na kojoj se raspravljalo o EU fondovima te projektima obnove u poplavljenim područjima županjske Posavine, nazočni su bili i direktori županijskih razvojnih agencija s područja pet slavonskih županija