požar u kampu

Hrvatska će zbrinuti 12 djevojčica s otoka Lezbosa

12.09.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Za razliku od Austrije i zemalja Višegradske skupine, koje se tradicionalno protive razmještanju migranata diljem Europe, Hrvatska se priključila većini članica EU koje su odlučile sudjelovati u relokaciji migranata nakon što je u srijedu požar progutao izbjeglički kamp Moriju na otoku Lezbosu, piše u subotu Večernji list

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatska će primanjem 12 djevojčica bez roditeljske pratnje iz Grčke pokazati svoj humani stav.

"Čuo sam da je hrvatska Vlada odlučila primiti određen broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Premijer Andrej Plenković još je u ožujku rekao da "ne vidi tko bi razuman mogao biti protiv toga da pomognemo djeci koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca".

Još nije sigurno kada će djeca stići u Hrvatsku, a u MUP-u nam kažu da bi se relokacija, s obzirom na požar i razorne posljedice koje je ostavio, mogla ubrzati.

Hrvatska će primanjem 12 djevojčica bez roditeljske pratnje iz Grčke pokazati svoj humani stav, rekli su nam jučer u Ministarstvu unutarnjih poslova, nakon što je u srijedu požar progutao izbjeglički kamp Moriju na otoku Lezbosu.

Više od 12 tisuća migranata ostalo je bez jedinog doma, koji su ionako mnogi kritičari i nevladine organizacije opisivali kao nedostojan za život, te posljednjih dana spavaju na ulicama grčkog otoka, a djeca bez pratnje privremeno su prebačena na grčki sjever.

Deset zemalja Europe jučer se izjasnilo za plan relokacije 400 maloljetne djece bez pratnje, a među njima je i Hrvatska. Hrvatska je već od ranije trebala primiti deset maloljetnika koji su u grčkim kampovima bili bez roditeljske pratnje, dok je nakon požara taj broj povećan za još dvoje, a u MUP-u nam kažu da se radi o djevojčicama, donosi Večernji list.