na listi sankcija

Hrvatska će zbog agresije na Ukrajinu blokirati šest ruskih jahti i sedam tvrtki

17.03.2022 u 09:40

Bionic
Reading

Zbog agresije na Ukrajinu Hrvatska će blokirati šest ruskih jahti i sedam tvrtki, piše u četvrtak Jutarnji list navodeći da su već blokirana tri broda povezana s pravnim ili fizičkim osobama koje su se našle na europskoj listi sankcioniranih

Jedan od njih je luksuzna jahta Royal Romance, vrijedna oko 180 milijuna dolara. Njezin je vlasnik ili posjednik, kako se pisalo, navodno je ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, bliski prijatelj Vladimira Putina, koji je bio i kum njegovoj kćeri.

Uz blokadu tvrtke Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja razmatra se blokada još šest tvrtki.

Blokirani brodovi, pak, nalaze se u Rijeci, Betini i Skradinu, ali s ruskim fizičkim i pravnim osobama povezana su navodno još tri broda čija se blokada također razmatra.

To su prve službene blokade u Hrvatskoj koje su se počele provoditi na temelju Uredbe Vijeća EU br. 269/2014 iz 2014. godine o restriktivnim mjerama u pogledu radnji koje potkopavaju ili ugrožavaju integritet, suverenitet i neovisnost, u ovom slučaju Ukrajine.

Zasad nije poznato tko je u posjedu ili vlasništvu preostala dva blokirana broda, no vlasnik tvrtke iz Slavonskog Broda je oligarh Aleksej Mordašov.

Blokirani su, navodno, i bankovni računi pojedinih tvrtki, a spominje se da je, uz Đuru Đakovića TEP, riječ o još šest tvrtki koje su povezane sa sankcioniranim ruskim pravnim ili fizičkim osobama. No, velik broj zaposlenih ima samo Đuro Đaković TEP jer se u ostalih šest tvrtki, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, radi o ukupno nešto više od desetak zaposlenika.

Ministarstvo financija, doznaje dnevnik, pokušava naći model kako bi poslovanje tvrtke Đuro Đaković TEP odvojilo od njezina ruskog vlasnika.

'Želimo napraviti zid oko poslovanja te tvrtke u Hrvatskoj te je na taj način u potpunosti odvojiti od njezina ruskog vlasnika', objašnjava sugovornik, jedan od članova Radne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja pri Ministarstvu vanjskih poslova, a na čijem je čelu državni tajnik Frano Matušić.

Postupak blokade, sudeći prema propisima, nije nimalo jednostavan, a podrazumijeva rad brojnih provedbenih tijela koje koordinira i prati spomenuta skupina pri MVP-u, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović.