PRVE REAKCIJE

Vukovarci i vojvođanski Hrvati ogorčeni zbog presude Šešelju

31.03.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Među žrtvama ratnih zločina koje su počinile paravojne postrojbe predvođene Vojislavom Šešeljom tijekom rata početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj i tijekom progona Hrvata u Vojvodini zavladala je tuga i rezignacija nakon oslobađajuće presude vođi srpskih radikala. Šešelj je bio optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1991. do 1993. počinjene protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov za tportal je izjavio da su neugodno iznenađeni oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju u Haagu.

'Bilo je za vjerovati da će djelovanje i postupci Vojislava Šešelja biti prepoznati kao oni koji su stvarali ili bili u funkciji nastanka zločina. Hrvati u Vojvodi su žalosni jer je izostalo kažnjavanje za zločine nad njima iz 90-ih godina. Zadovoljština za žrtve izostala je. No pitanje je hoće li je sada ikada i biti', poručio je Žigmanov.

Vidno je razočarana i Vesna Bosanac koja je bila ravnateljica vukovarske bolnice tijekom Domovinskog rata. Nije imala snage ni volje komentirati oslobađajuću presudu Šešelju. Samo je kratko rekla da će se nakon sve bijede i jada umirućih bolesnika Šešelj opet radovati.

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kazao je kako se jasno vidi da je Haški sud politički sud. 'To su priče za malu djecu, malo se osudi ovima, malo onima, malo su krivi oni, malo oslobode ove. Igraju se s nama. Mi smo premali narod. Da nas ima 200 milijuna, bilo bi drugačije. Nas ima milijun, dva Hrvata koji vole svoju državu', poručio je Rehak za tportal.

Zapitao se i koje su dokaze hrvatske institucije poslale u Haag da bi se Šešelja moglo optužiti. 'Očito ništa. Da su poslali dokaze, bio bi osuđen. Istraživači iz Haaga sami su dolazili tražiti dokaze i podatke i normalno da je loše završilo. Kad nas nije interesiralo da im ponudilo dokaze što bi njih. Naše institucije pale su na ispitu', rezignirano je zaključio Rehak.