'SVJETSKI LJUDI'

Hrvati u Austriji smatraju da su 'najdraži stranci'

04.06.2014 u 20:17

Bionic
Reading

Hrvati u Austriji smatraju da ih Austrijanci najbolje prihvaćaju od svih stranaca, a Turci vjeruju da su oni najmanje omiljeni, proizlazi iz nedavno provedenog istraživanja

Hrvati smatraju da su omiljeni kod Austrijanaca. Prema istraživanju, Hrvati vjeruju da ih Austrijanci smatraju iskrenima, miroljubivima i otvorenima. Uvjereni su da su na glasu kao miroljubivi, 'svjetski ljudi'.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, provela je u ožujku i travnju agencija GfK među Hrvatima, Turcima, Bošnjacima i Srbima koji žive u Austriji.

Od svih ispitanih skupina, Turci smatraju da su najlošije prihvaćeni. Uglavnom su uvjereni da su u očima Austrijanaca ksenofobični, religiozni, netolerantni, konzervativni i 'slabi'. Turci u Austriji po vlastitom uvjerenju imaju loš ugled onih koji iskorištavaju socijalni sustav.

Bošnjaci u Austriji vjeruju da ih prati dobar glas obiteljskih, gostoljubivih ljudi koji vole uživati. Smatraju da su u očima svojih domaćina veseli, društveni i omiljeni.

Za razliku od Bošnjaka, Srbi vjeruju da ih Austrijanci vide kao tradicionalne optimiste i aktivne ljude, ali i kao ksenofobične.

Hrvati se jasno distanciraju od drugih skupina useljenika s Balkana i 'smatraju se dijelom zapadnog svijeta s odgovarajućim osobinama: moderni, napredni i otvoreni', izjavila je Doris Kostera iz GfK komentirajući rezultate.

Na drugoj strani, 'Srbi vjerojatno pretpostavljaju da su zbog svojih izbornih preferencija (za desničarski FPOe na austrijskim izborima), kao i zbog njihove uloge u ratovima na Balkanu u očima Austrijanaca ksenofobični. A Turci su jako svjesni negativnih osjećaja što ih izazivaju kod Austrijanaca', pojasnila je Kostera.