ISTRAŽIVANJE NOVE TV I IPSOS PULSA

Hrvati su spremni na teške rezove!

18.04.2011 u 19:24

Bionic
Reading

Godinu dana nakon što je Jadranka Kosor predstavila mjere za gospodarski oporavak zemlje kao svoj osobni projekt 67 posto građana smatra da to nimalo nije pomoglo izlasku iz krize, pokazalo je istraživanje agencije IPSOS PULS i Nove TV

Kao što ne vjeruju u učinak, građani ne vjeruju ni da će mjere pridonijeti izlasku iz krize. To misli njih 68 posto, što je rast u odnosu na posljednja dva istraživanja, provedena u srpnju i travnju prošle godine. Da će mjere pridonijeti izlasku iz krize, misli 20 posto građana. Tu se bilježi blag rast, ali samo zato što se smanjuje broj neodlučnih birača po tom pitanju kojih je sada 12 posto.

Građani do 44 godine najkritičniji su (74 posto), visokoobrazovani (81 posto), te Zagrepčani (75 posto). HDZ-ovci većinom, točnije njih 47 posto, ne vjeruju da će mjere pridonijeti izlasku iz krize.

Najveća promjena dogodila se kod građana po pitanju - trošiti kao dosad ili drastično rezati proračunska prava. Danas čak iznenađujućih 71 posto građana smatra kako je bolje da država reže socijalna prava, plaće službenika, a još u srpnju prošle godine za takve drastične rezove bilo je svega 28 posto građana. S druge pak strane, 11 posto građana želi zadržati dosadašnji stil života na kredit i državnu potrošnju. Još u srpnju prošle godine tako je željelo živjeti 26 posto građana.

A rezove žele i birači HDZ-a, njih 66 posto, ali i 76 posto birača SDP-a. Isto misle i birači ostalih stranaka.