'MOŽEMO BITI SRETNI'

Hrvati iz inozemstva dobili stipendije za učenje hrvatskog jezika u domovini predaka

04.10.2018 u 11:25

Bionic
Reading

Ugovori o stipendiranju učenja hrvatskoga u ovoj akademskoj godini za 57 pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske, polaznika zimskog semestra Tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, potpisani su u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske.

Stipendisti dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, a najbrojniji su oni iz Južne Amerike. Stipendije koje su dobili omogućit će im tečaj hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te troškove subvencionirane prehrane i naknadu troškova smještaja.

'Svi možemo biti sretni što ste došli u domovinu svojih predaka naučiti hrvatski jezik, jezik svojih djedova i baka i na taj način čuvati i razvijati hrvatski identitet, ono po čemu se mi Hrvati prepoznajemo', istaknuo je na potpisivanju ugovora u srijedu državni tajnik Središnjeg ureda Zvonko Milas.

Ured, naglasio je, putem Programa učenja hrvatskoga jezika želi promicati i učvrstiti povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve s ciljem ostvarenja potrebnog jedinstva i kulturnog zajedništva.

U ime svih stipendista zahvalila se Gabrijela Uzolić priznajući da hrvatski nije lagan za naučiti, ali da čvrsto vjeruje kako će stipendisti trudom i upornošću, a prije svega zbog ljubavi prema Hrvatskoj, savladati jezik te opravdati dodijeljenu stipendiju.

Za učenje hrvatskoga jezika u ovoj akademskoj godini odobreno je 175 stipendija od čega 170 za učenje u Hrvatskoj te pet za internetsko učenje. Dio stipendista potporu je dobio za cijelu akademsku godinu, a dio za jedan semestar. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.

U razdoblju od 2012. do 2017. ukupno je odobreno 1161 stipendija za 846 polaznika. Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj je povezati pripadnike hrvatskog naroda izvan Hrvatske s tradicijom i kulturom njihovih predaka kroz učenje hrvatskog jezika kao najučinkovitije poveznice s domovinom i njihovim korijenima.

  • +11
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u posjetu moliškim Hrvatima Izvor: Društvene mreže / Autor: Ured Predsjednice RH/Facebook

Tim se programom ujedno potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život Republike Hrvatske, priopćio je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.