RAT ZA SJEDIŠTE

'HRT-ov regionalni centar treba biti u Varaždinu'

03.09.2014 u 14:43

Bionic
Reading

HDZ Varaždinske županije zatražio je danas da sjedište regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad bude u Varaždinu, a takav će zaključak zatražiti i od Skupštine Varaždinske županije, u koju su poslali prijedlog dopune dnevnog reda, kako bi se o toj temi raspravljalo već na slijedećoj sjednici

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak je, na konferenciji za novinare, naglasio da u Varaždinu već postoje uvjeti za osnivanje regionalnog centra - nedovršena zgrada građena baš za te potrebe, kojom je HRT platio dio poreznog duga prema državi.

U HDZ-u smatraju da je bolje dovršiti taj objekt, nego u nekom drugom gradu tražiti novi i dodatno ga opremati i preuređivati, za što bi se, po riječima Stričaka, potrošio jednak novac. Kažu i da bi zajednički interes države kao aktualnog vlasnika objekta i HRT-a kao javne televizije trebao biti da se objekt građen za tu namjenu dovrši i dovede u funkciju.

Kao argument da sjedište regionalnog HRT-a treba biti u Varaždinu, Stričak navodi i oko 47 tisuća pretplatnika u Varaždinskoj županiji, koji godišnje plaćaju oko 45 milijuna kuna pristojbe. Usporedio je to sa oko 30 tisuća pretplatnika u Međimurskoj županiji, koji godišnje plaćaju oko 28 milijuna kuna. Te dvije županije Stričak je usporedio zbog neslužbenih najava da će se novi regionalni centar otvoriti u Čakovcu.

Istaknuo je da je Varaždin administrativno, gospodarsko, kulturno, političko i društveno središte sjeverozapadne Hrvatske te kako je 'samim time logično da regionalni centar HRT-a bude smješten u Varaždinu'.

Gradonačelnika Varaždina i župana Varaždinske županije pozvao je da se jače angažiraju kako bi regionalni centar HRT-a bio u Varaždinu.