NAKON ODLUKE DIP-A

HRT otkazao izborno sučeljavanje

06.11.2015 u 07:51

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija odlučila je otkazati sutrašnje televizijsko izborno sučeljavanje. Razlog tomu očitovanje je Državnog izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo 'tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno' te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnog mnijenja u korist nekih sudionika izbora', priopćili su s javnog servisa

'Hrvatska radiotelevizija poštuje tu odluku Državnog izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovelo u pitanje autonomnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčenu neovisnost javnoga servisa', stoji u priopćenju.

Hrvatska radiotelevizija, kako kažu, temeljem istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, pozvala je u sučeljavanje predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti relevantne pri oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske što je posve u skladu s pravilima koja je odredio Sabor Republike Hrvatske te u skladu HRT-ovim izbornim pravilima.

'Ovom odlukom Hrvatska radiotelevizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga postupka da ne pristaje biti iskorištena u izbornoj kampanji. Hrvatska radiotelevizija dosadašnji je tijek kampanje pratila u skladu s najvišim profesionalnim standardima i obvezama javnoga medija, a na jednak će način nastaviti pratiti i ostatak izborne kampanje', zaključuje se u priopćenju.

Diskrecijsko pravo na koje se pozivao HRT nije impresioniralo DIP-ovo Etičko povjerenstvo. U izjavi za tportal, dr. Žarko Puhovski potvrdio je kako je Etičko povjerenstvo za parlamentarne izbore raspravljalo o prigovoru stranke Mirele Holy da je ORaH podzastupljen u programu nacionalne javne televizije.

U tom se pogledu Etičko povjerenstvo, kaže Puhovski, izuzelo od odlučivanja jer nema mehanizme kojima bi mjerilo minutažu pojedinih stranaka u programu HRT-a, ali su jasno zaključili kako vodstvo HRT-a nema diskrecijsko pravo odlučivati koga će pozvati na sučeljavanje.

'Etičko povjerenstvo koristi prigodu da, temeljem točke 3. Izbornog etičkog kodeksa o ravnopravnosti i jednakosti u sredstvima javnog priopćavanja, pozove HRT, ali i ostale elektroničke medije s nacionalnom koncesijom, da obavijeste hrvatsku javnost o načinima i kriterijima kojima se uvode u uredničkim odlukama o praćenju izbornih aktivnosti sudionika u izborima, kao i o kriterijima kojima se rukovode prilikom poziva sudionicima u emisije izbornoga sučeljavanja. Povjerenstvo drži da izjave odgovornih osoba HRT-a o uredničkoj procjeni i diskrecijskom pravu odudaraju od temeljne funkcije javnog medija u izbornoj promidžbi', stoji u zaključku Etičkog povjerenstva DIP-a koje potpisuje predsjednik akademik Zvonko Kusić.

Tportal ima i odluku Etičkog povjerenstva koju možete pročitati ovdje.