HRVATSKI BAND OF BROTHERS

HRT kreće u realizaciju igranog serijala o Domovinskom ratu

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 21.10.2012 10:51
  • Objavljeno 21.10.2012 u 10:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

HRT će uskoro raspisati natječaj za nezavisnog producenta koji bi na zadani scenarij Ivana Pavličića i s redateljem Kristijanom Milićem trebao snimiti prvu od šest epizoda igranog serijala 'Domovinski rat', pod nazivom 'Kusonje'. Trebala bi to biti, kažu na HRT-u, domaća varijanta uspješnog američkog serijala 'Band of Brothers',

Riječ je o ratnom dramskom serijalu za koji je scenarij otkupljen još 2009. godine, a uz Pavličića, scenarist dijela epizoda je i Robert Roklicer. Svih šest epizoda produkcijski je postavljeno, napisano i koncipirano kao igrani filmovi, a kada će svih šest epizoda u konačnici biti realizirano, nije poznato.

Iz epizode u epizodu

Nakon Kusonja, na red bi trebala doći epizoda iz Nuštra. Epizoda će paralelno pratiti nekoliko malihgrupa hrvatskih vojnika koji gerilskom taktikom pokušavaju zaustavititenkovsko-pješački napad, te civila Petra, kojeg JNA zarobi i vodi ispredsvojih jedinica kao živi štit. Treća epizoda posvećena je Vukovaru i prati sudbine grupe dragovoljaca koja je stigla iz čitave Hrvatske. OperacijaOrkan naziv je četvrte epizode koja se odvija na području zapadne Slavonije i prati sudbinu majke koja je izgubila trogodišnje dijete,nakon čega se priključila HV-u i zajedno sa suborcima se sprema zaoslobađanje orahovačkog područja. Operacija Maslenica pričapriču o tome kako su Specijalne postrojbe HV-a i policije, kada sukrenule u konačni obračun s neprijateljima, naišle na žestoki ineočekivani otpor neprijatelja iz pravaca vatrenih linija za koje ni usnu ne bi računali da postoje. U posljednjoj epizodi 'Oluja',neposredno prije početka akcije, grupa izviđača predvođena Božom napadapoložaje krajinskih pobunjenika. Nakon što unište bunkere, kreću prema brdu na osami nakojem je antenski relej JNA koji čuva mala grupa vojnika. To mjesto zaBožu ima i osobno značenje zbog događaja s početka rata kad je odnossnaga bio posve drugačiji.

Ono što je izvjesno jest da bi klapa za prvu trebala pasti iduće godine. Za početak rada na serijalu odabrana je epizoda 'Kusonje', koja je zasnovana na stvarnim događajima iz rujna 1991. godine kada je mala skupina hrvatskih vojnika na pakračkom bojištu upala u zasjedu u istoimenom selu.

'Nakon konzultacija s autorskim timom, odlučili smo da Kusonje budu prva epizoda i išli smo po principu kojim se radi serija Odmori se, zaslužio si'. Tražimo producenta koji će na zadani scenarij i sa zadanim redateljem snimiti film.

Scenariji su dugo stajali u ladici i odlučili smo to pokrenuti s mrtve točke. Kada će se krenuti u realizaciju preostalih pet scenarija, teško je za sada reći, ali to će prije svega ovisiti o novcu', kazao je Dean Šoša, v. d. glavnog urednika HTV-a.

Način realizacije preostalih pet scenarija, radnih naziva Orkan, Nuštar, Vukovar, Maslenica i Oluja, trenutačno je u fazi dogovora te će, kada se definira najbolji model, biti uvršten u godišnji plan Dramskoga programa.

Sa svakog ratišta odabran je jedan ili nekoliko ključnih događaja, inspiriranih stvarnošću, oko kojega se gradila priča neovisna o ostalim epizodama, pa se tako uz promjenu ratišta svaki dio serijala bavi i drugom postrojbom.

'Cilj ovog serijala jest vratiti uspomenu na ljude koji su pomalo zapostavljeni i zaboravljeni u današnjem vremenu.

Neprijatelj, odnosno paravojne jedinice i snage JNA, u serijalu se tretiraju kao tzv. nevidljivi neprijatelji', kažu na HRT-u i dodaju da 'koncept nevidljivog neprijatelja nije nov i da još uvijek funkcionira u američkim ratnim i akcijskim filmovima poput Južnjačke utjehe, Spašavanja vojnika Ryana i Tanke crvene linije.

Kristijan Milić, koji je odabran za redatelja prve epizode, kaže da mu je najava da se kreće u natječaj prvi glas.

'Priča o tom serijalu poteže se još od 2007. godine. Doista nemam informaciju da bi se natječaj trebao raspisati, ali ako je tome tako, onda se iznimno veselim.

Međutim, nisam siguran da će se tako lako naći producent za tako nešto jer je riječ o vrlo zahtjevnom i skupom projektu.

Nisam se bavio ni podjelom uloga jer dok se nešto ne potpiše, to nema smisla. Ako do potpisa ugovora dođe, mislim da će glumci biti najmanji problem jer bi u takvom projektu svi željeli sudjelovati', zaključio je Milić.

O cijeni kompletnog projekta ili barem njegove prve epizode na HRT-u se za sada ne žele izjašnjavati, ali nema sumnje da će cijena po epizodi biti puno viša od oko 850 tisuća kuna bez PDV-a koliko je stajala izrada po epizodi zgotovljenog, ali još uvijek ne emitiranog dvanaestodijelnog serijala Počivali u miru što ga je režirao upravo Milić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi