ZAJEDNIČKI PROJEKT

HRT i RTS snimaju seriju o Tinu Ujeviću

03.02.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radio-televizija Srbije (RTS) potvrdile su nastavak suradnje na igrano-dokumentarnoj seriji o Tinu Ujeviću naslovljenoj "Tin – trideset godina putovanja", prvom zajedničkom projektu dvaju televizije nakon rata te su najavile da će se uskoro potpisati i dodatni ugovor kojim će se regulirati prava i obaveze RTS-a u tom projektu koji je pokrenuo HRT.

Kako ističu na HRT-u realizacija četverodijelne serije o Tinu Ujeviću počela je u lipnju prošle godine povodom obilježavanja 60. godišnjice smrti tog velikog pjesnika, prevoditelja i boema.

Planirano je da se u seriji igranim sekvencama prati Ujevićev životni i radni put od Dalmacije, Zagreba, Beograda, Sarajeva i Pariza, dok će dokumentarni dio biti realiziran kroz dostupnu arhivsku građu i snimke.

Na HRT-u kažu da će serija ispričati priču o Ujeviću kao pjesniku, ali i epohi koja je ostavila traga u širem socijalno političkom nasljeđu, odnosno "uzbudljivoj i turbulentnoj povijesti Europe, Hrvatske i regije kojoj pripadamo, a čije posljedice i danas živimo". Snimanje serije na HRT-u počelo je sredinom prošle godine, a RTS se naknadno uključio.

"Radiotelevizija Srbije u projekt posvećen Tinu Ujeviću uključila se prošle godine, a njihova prava i obveze bit će uskoro utvrđena dodatnim ugovorom. To je prvi zajednički projekt Hrvatske radiotelevizije i Radiotelevizije Srbije, koja se pokazala najprikladnijim partnerom jer je Tin Ujević svojih deset najkreativnijih godina proveo u Beogradu", poručili su za Hinu s HRT-a, naglašavajući i da su s RTS-om početkom prosinca prošle godine potpisali sporazum o uređenju međusobnih odnosa u vezi s razmjenom radijskih i televizijskih programa.

Na HRT-u ističu da je taj sporazum općega i načelnog karaktera, ali i da predviđa potpisivanje posebnih ugovora u slučajevima konkretnije suradnje koja se, naglašavaju s HRT-a, počela i ostvarivati.

Dodaju da HRT u ovome trenutku ima nekoliko aktivnih poslovno-produkcijskih ili koprodukcijskih ugovora o suradnji s RTS-om, među kojima je najbitnija serija o Ujeviću te da RTS u projektu sudjeluje ustupanjem arhivskoga materijala i s tehničko-produkcijskim uslugama.

Dosad uložena tri milijuna kuna, planirano još četiri milijuna

U projekt je dosad uloženo približno tri milijuna kuna, a ove je godine predviđeno da će se u njega uložiti dodatna četiri milijuna kuna. Napominju i da je ukupan iznos ulaganja teško unaprijed precizno utvrditi jer je znatan dio troška predviđen za tehničku i produkcijsku podršku.

Dosada je, kako se doznaje, snimljena trećina materijala, odnosno igrani dijelovi koji govore o zagrebačkim danima Tinova života, a uskoro su predviđena snimanja u Splitu, Vrgorcu, Beogradu, Sarajevu, Parizu i drugim gradovima.

S druge strane, i čelnici RTS-a prošlog su se tjedna oglasili o pojedinostima zajedničkog projekta s HRT-om.

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić kazao je za agenciju Tanjug da je serija o Tinu Ujeviću jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom razdoblju

"Dobar motiv je i suradnja sa HRT-om, koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovde u Srbiji koliko i u Hrvatskoj" rekao je Bradić. Ističe da je serija važna i jer ohrabruje i neke druge projekte kulturnog nasljeđa, bilo da se radi o ličnosti ili o epohi, "o mjestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sjećamo".

Srpski su mediji objavili da serija rasvjetljava lik Tina Ujevića kao pjesnika, ali i kao "političkog aktivista koji je u mladosti bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja" te kako se "osvjetljava njegov buntovnički i boemski duh". Navode i da će se dijelovi serije u Beogradu u svibnju snimati na Skadarliji i Tašmajdanu te da će biti emitirana u jesen 2017. na HRT-u i RTS-u.

S HRT-a, pak, poručuju kako će serija biti prikazana pod najavljenim naslovom i u najavljenome roku te da će termin premijere ovisiti o programskim shemama dviju televizija. Ističu i da je cijeli autorski tim s HRT-a te da u autorskome smislu nema izmjena.

Scenarij za seriju "Tin – trideset godina putovanja" napisali su Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač, dramaturginja je Lada Martinac Kralj, a seriju režira Davor Žmegač. Uloge u seriji tumače Mislav Čavajda, Igor Kovač, Milan Pleština, Ljiljana Bogojević, Damir Lončar, Nikša Butijer, Jan Kerekeš i drugi.