aktualni predsjednik hnd-a

HRT dao otkaz Hrvoju Zovku: Nećemo tolerirati nijedan oblik nasilja

25.09.2018 u 11:53

Bionic
Reading

HRT izvijestio da je danas dao otkaz svom uredniku i novinaru Hrvoju Zovku. Iako ga ne navode imenom, iz opisa sukoba i javnih istupa koje mu zamjeraju, jasno je o kome se radi

Hrvatska radio televizija prekinula je radni odnos s uredinikom i novinarom Hrvojem Zovkom, aktualnim predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva. Iako ga ne navode imenom, iz opisa sukoba i javnih istupa koje mu zajmeraju, jasno je o kome se radi.

Priopćenje HRT-a prenosimo u cjelosti:

Hrvatska radiotelevizija danas je donijela odluku o prekidu radnog odnosa s jednim od svojih zaposlenika. Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom. Ispad se dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena.

Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika. Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka.

  • +7
Hrvoje Zovko Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe.

Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ.

HRT ističe, zbog nekih medijskih napisa koji insinuiraju da je postupak protiv bivšeg zaposlenika iniciran njegovom navodnom ostavkom i upozoravanjem na cenzuru u programima HRT-a, kako se ni u kojem slučaju na HRT-u ne provodi nikakva cenzura niti je u ovom slučaju bilo o tome riječi.

Na Zovkov otkaz na HRT-u reagirao je Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u. U priopćenju kojega potpisuje predsjednica HTV-a ogranka HND-a Sanja Mikleušević Pavić navodi kako su se 'interni verbalni sukobi neprimjerenih tonova' iskoristili za 'finalni obračun' sa Zovkom, dugogodišnjim zaposlenikom HRT-a kojemu je, kako piše, vodstvo kuće namijenilo drakonsku kaznu - izvanredni otkaz ugovora o radu.

  • +8
Sanja Mikleušević Pavić Izvor: Cropix / Autor: Cropix arhiva

'No zanimljivo, vodstvo kuće ne traži očitovanje ili odgovornost zbog ozbiljnih navoda o cenzuri i o tehnološkom kolapsu koji su prethodili ostavci Hrvoja Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4', nastavljaju dalje u svojem reagiranju te dodaju:

'Zbog takvih kriterija ne možemo se oteti dojmu da one koji ne šute već postavljaju pitanja, treba rastjerati otkazima, strahom, profesionalnom marginalizacijom i jasnom porukom o apsolutnoj vlasti nadređenih i uprave, za koje čini se, nema posljedica. Jer kako inače objasniti da je toliko skandala o kojima su u međuvremenu pisali drugi mediji zaboravljeno preko noći, a kazne pljušte po ljudima bez političke zaštite i zaleđa, koji žive isključivo od vlastite plaće?'.

U nastavku priopćenja HTV-a ogranka HND-a navodi se:

'U sjeni vijesti o internom sukobu, koja se namjerno plasirala u javnost, i dalje ostaju oni pravi, daleko veći problemi HRT-a, od pada novinarskih standarda, pitanja kvalitete i cijena emisija vanjske produkcije, relevantnosti u medijskom prostoru, do nedavnog, gotovo dvosatnog prekida emitiranja sva četiri televizijska kanala.

Koji su zapravo pravi problemi HRT-a?

Javnost, a i zaposlenici, imaju pravo znati i je li za HRT povoljan Koregulacijski sporazum o postupku i pravilima nabave djela neovisnih proizvođača, prema kojem HRT gotovo u potpunosti financira troškove snimanja serija ili filmova, a dobiva, kako navode mediji, tek ograničena prava prikazivanja. Javnost ne zna ni razloge zbog kojih su ostavke na funkcije dali dvoje od petero članova Ravnateljstva HRT-a.

Tražimo što hitniju reakciju nadležnih za rad i poslovanje HRT-a

Uz poziv za što hitnijom sjednicom resornog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o stanju na HRT-u, nadležne za poslovanje i rad HRT-a i ovom prilikom pozivamo da se očituju o nalazima iz izvješća za 2016. bivšeg NO HRT-a, naprasito smijenjenog, čiji su članovi u izvješću upozorili na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju', poručuje se u priopćenju.