KOALICIJSKI PARTNERI ZADOVOLJNI

Hrg: Ovo je program koji se ne može provesti u četiri godine u punoj mjeri

01.10.2015 u 19:44

Bionic
Reading

Nakon predstavljanja programa Domoljubne koalicije, zadovoljni su bili i HDZ-ovi koalicijski partneri, a svoje mišljenje dali su i sindikati

Okviri programa koji je danas predstavljen, kazao je predsjednik HSS-a Branko Hrg, nada su da možemo pokrenuti stvari u Hrvatskoj na bolje.

'Možda će u neko vrijeme doći do malih zastoja i problema, ali to ne znači da nećemo uspjeti u tom cilju. Ovo je program koji se zapravo ne može provesti u četiri godine u punoj mjeri, on bi tek u sedmoj-osmoj godini trebao saživjeti u potpunosti da dobijemo Hrvatsku kakvu stvarno svi građani žele', kazao je Hrg nakon predstavljanja programa.

'Apsolutno sam zadovoljan jer sve što je HSLS-u važno ugrađeno je u gospodarski program. Naglasak je na gospodarstvu što je i predsjednik HDZ-a vrlo jasno rekao u svom izlaganju', kazao je Darinko Kosor novinarima upitan kako je zadovoljan gospodarskim programom.

Istaknuo je kako rade na tome da rade na tome kako bi otvorili nova radna mjesta, i naprave gospodarske reforme kako mladi ne bi odlazili u inozemstvo, što je suština svega. Kosor je kazao i da, kako bi to napravili, potrebno je provesti reformu javne uprave, smanjiti javnu potrošnju te povući puno više sredstava iz europskih fondova.

Istaknuo je i da je ovo pobjednički program, jer, kako je rekao, u Hrvatskoj nije problem napisati dobar program, već je pitanje tko može i želi provesti reforme.

'Domoljubna koalicija će provesti reforme i to je glavna poruka hrvatskim građanima', naglasio je.

Upitan kako komentira kritike ministara u sadašnjoj Vladi prema njihovu gospodarsku programu odgovorio je kako su većina ministara iz SDP-a kada su došli na te funkcije bili pripravnici bez i jednog dana radnog staža. 'Oni to nisu uspjeli napraviti a mi ćemo to sigurno uspjeti', kazao je Kosor.

Da je to program za izbornu pobjedu drži i predsjednik HSP AS Ivan Tepeš koji najbitnijim smatra to što je to program za Hrvatsku. 'Bilo je dosta nerada, nesposobnosti i improvizacije. Ovo je program za sve hrvatske građane', rekao je.

Upitan kako komentira kritike SDP-ovih i HNS-ovih ministara da vode prljavu kampanju odgovorio je kako su oni svoju nesposobnost pokazali u četiri godine. Naglasio je i da se u kampanji Domoljubne koalicije mogla vidjeti smirena, intelektualna i znanstvena atmosfera, za razliku od SDP-ove galame, prijetnji, šizofrenije i straha.

Sindikati čekaju sveobuhvatni program

'Ovo je jedan širok, sveobuhvatan program, puno toga je pokazao, detalji mu nedostaju. Ono što mi očekujemo, na tragu sastanka koji smo imali s predsjednikom HDZ-a, da će uputiti u sindikalne središnjice sveobuhvatni program i da će nam dati prigodu da vidimo i ovaj drugi dio koji nije danas bio. Ovo smo shvatili kao najavu na koji način će se nešto stvoriti u širom okruženju, no fine detalje na koji način se misli provesti, naravno da nedostaje i to bi smo htjeli vidjeti. Kako će se potaknuti rast i reindustrijalizacija zemlje, kako stvoriti veći uvjete otvaranja novih radnih mjesta', kazao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Problemi koji su danas pobrojani, poručio je pak Mladen Vedriš, točni su no pitanje je kako ovaj program ostvariti i učiniti ga kompatibilnim.

'Kad idete prema jednom cilju, morate paziti da ne poremetite ravnotežu negdje drugdje. Ako rasterećujete poslodavce nameta tada morate biti svjesni da smanjujete osnovicu za financiranje nekih drugih izdataka. Za ostvariti program koji se danas zove mainstream program, jer svi zapravo žele bolje živjeti, morate imati stručnost, ekspertizu, organiziranost i komunikaciju s javnošću', kazao je Vedriš.