NEMA DEMOKRACIJE U STRANCI

Hrast se urušava, nova buna protiv Ilčića

15.11.2014 u 21:45

Bionic
Reading

Predsjednici šest županijskih podružnica stranke Hrast otvorenim su se pismom predsjedniku stranke Ladislavu Ilčiću usprotivili njegovu sazivanju izvanrednog stranačkog Sabora ove subote navečer u Šibeniku, prozivajući Ilčića da najvažnije stranačko tijelo koristi za urušavanje demokracije u stranci na svoju korist

Predsjednici Hrastove podružnice za Zagrebačku županiju Tomislav Malkoč, Zrinka Raffanelli za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Krešimir MiletićGrad Zagreb, Hrvoje Kalinić za Splitsko - dalmatinsku županiju, Klementina Krpeljević za Osječko-baranjsku i Ivo Bubičić za Zadarsku županiju u pismu navode kako ne žele sudjelovati na Saboru, koji smatraju 'igrokazom i karikaturom demokracije'.

Ističući kako u svojim podružnicama okupljaju čak 70 posto stranačkog članstva, izražavaju duboko žaljenje i zgroženost načinom sazivanja Sabora koji se, kažu, koristi za nadmudrivanje te mu se onemogućava stvarna svrha - da članstvo i stvarna, a ne 'dizajnirana' 'većina' odlučuje o novom vodstvu stranke.


'Unazad šest mjeseci svjedočili smo opstrukciji i odgađanju sazivanja Sabora stranke od strane aktualnog predsjednika, koji je kontinuirane odgode održavanja Sabora objašnjavao riječima da se 'sabor treba ozbiljno pripremiti i da ta priprema svakako obuhvaća inventuru članstva, ogranaka i podružnica, preporuku svim ograncima i podružnicama da naprave svoje izbore', te kako se sabor stranke treba održati 'tako da će se sve podružnice imati priliku ozbiljno pripremiti za njegovo održavanje.' Sazivanjem Sabora pet dana prije njegovog održavanja s rokom kandidature manjim od tri dana, a na temelju poslovnika koji je donesen bez ikakve javne rasprave i koji predsjedniku omogućava unaprijed dizajniranu većinu – iza koje ne stoji stvarna većina članstva, želi se samo zadovoljiti forma i potvrditi sadašnje stanje', ističu u pismu.

Predsjednici šest Hrastovih podružnica napominju kako po stranačkom Poslovniku, kojim se određuju izaslanici na Saboru, broj članova ne igra apsolutno nikakvu ulogu u određivanju broja izaslanika, pa tako podružnica s 900 članova može imati isti broj delegata kao podružnica s tri člana. 'Koga će to i volju koje većine zastupati takvi delegati? Tko se to stigne u tri dana kandidirati i izložiti svoj program svim članovima stranke ili barem izaslanicima? Očito je da je Sabor samo još jedna demokratska 'gnjavaža' koju treba odraditi, a da bi aktualni predsjednik zacementirao svoj status i mogućnost bilo kakvih promjena u Hrastu', ocjenjuju u pismu.

Ilčića prozivaju da na ovaj način izbjegava stvarnu demokracija i zajedničko donošenje odluka, koje bi se donosile na temelju dostatnog vremena za pripremu, motivaciju članstva, kandidature i predstavljanje kandidata članovima. Žalosni su i razočarani, dodaju, što aktualni predsjednik, unatoč postojanju očitih i dubokih podjela te narušenih odnosa, odabire poteze kojima dodatno umanjuje i sužava prostor za zajedništvo i pronalaženje rješenja koja bi obnovila narušeno zajedništvo u stranci.

'Ovo je tek posljedni u nizu poteza kojima se urušava Hrast, stranka koja svoju snagu nema u obećanjima nekih drugih stranaka, već u svome članstvu i potpori svih onih koji su se okupili ne oko jedne osobe, već oko jedne ideje da bi gradili drugačiju, poštenu, iskrenu političku opciju', poručuju u pismu.