odgovorio ikić baniček

Horvat: Ne zanimaju nas političke špekulacije. Grad Sisak nema potrebu, niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 17.01.2021 12:02
  • Objavljeno 17.01.2021 u 11:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat komentirao je izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je zgrožena odlukom da se Sisak obnavlja po jednakom modelu kao i Zagreb

'Da javnosti budemo koncizni i jasni. Ne zanimaju nas političke špekulacije. Grad Sisak nema potrebu niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi. To što netko komentira medijske napise je jedno', rekao je Horvat, prenosi N1.

Horvat kaže kako je jučer poručio gradonačelnici da uzme zakon i pročita ga.

'Ako joj zakon nije transparentno jasan, ja ću joj ga pojasniti kao što to činim svima koji su pokazali bilo kakav interes da nešto o zakonu znaju. Ona nikakav interes pokazala nije i ono što sam jučer imao prilike čuti, izlazi izvan konteksta zakona'. ističe.

Potom je pojasnio što točno piše u zakonu.

'Zakon kaže sljedeće: Sisačko-moslavačka županija će se 20 posto sufinancirati konstrukcijsku obnovu porušenih višestambenih zgrada, odnosno obnovu onih zgrada za koje se odlučimo obnavljati. Sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati, država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih stanova i zamjenskih kuća. I to jasno piše u samom zakonu. I toga se ne moraju bojati niti umirovljenici, niti oni koji su u ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje jer u sam Zakon ugrađen je i dohodovni i socijalni cenzus', objašnjava Horvat.

Ipak, kaže, ako županija neće imati sredstava, država će pomoći.

'Vlada je u samom zakonu ostavila mogućnost, ako županija Sisačko-moslavačka neće imati dovoljno fiskalnih kapaciteta, da Vlada RH u ime Sisačko-moslavačke participira s tih 20 posto. Zatomiti činjenicu da je u ovom trenutku Sisak u stupnju razvijenosti kategorije 6, kao i neki drugi gradovi koji su pogođeni potresom onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati', rekao je Horvat.

Osvrnuo se i na izjavu kolege Celjaka.

'Ja razumijem kolegu Celjaka. Kolega Celjak dolazi iz kraja koji je pretrpio oštećenja i njegov nastup jučerašnji mi je potpuno razumljiv. Puno mi je nerazumljivija izjava gradonačelnice s kojom razgovarao netom prije i koja je naš razgovor iskoristila za jednu političku polemiku. Na takav način uopće ne želim komunicirati. Ako će sljedeći naši razgovori biti predmet političkih konotacija i političkog prepucavanja kroz medije, a gradonačelnica dobro zna da ne postoji niti jedan poziv u proteklih šesnaest dana na koji se ja nisam javio i pojasnio joj i dao pomoć tamo gdje je ona tražila', kazao je Horvat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!