PREGOVORI PROPALI

Hongkonške vlasti prijete prosvjednicima

04.10.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Upravitelj Hong Konga Leung Chun-ying zaprijetio je u subotu prodemokratskim prosvjednicima da će njegova vlada 'poduzeti sve potrebne mjere za vraćanje reda i mira', ne prestanu li do ponedjeljka s blokadom glavnih cesta.

U video-poruci on kaže kako cesta koja vodi do sjedišta vlade mora biti prohodna do ponedjeljka kako bi se državni službenici mogli vratiti na posao, te da ceste u Hong Kongu također treba raščistiti da bi učenici išli u školu. Nakon žestokih sukoba hongkonških prodemokratskih prosvjednika i njihovih protivnika u petak, studentski čelnici odlučili su otkazati pregovore s vlastima jer je policija navodno dopuštala nasilje, čak i spolno zlostavljanje.

Subotnje jutro zasad protječe mirno, javlja CNN, ali u priopćenju honkonške federacije studenata kaže se kako 'razgovor sada treba staviti na stranu. Vlada nije ispunila obećanje i prvo mora za to odgovarati'.

Prodemokratski aktivisti optužuju Peking za prevelik utjecaj na Hong Kong i zahtijevaju pravo na izravan izbor kandidata za dužnosnička mjesta, umjesto novoga sustava koji središnjoj vlasti daje pravo veta na odabir kandidata.

Studenti su se kanili sastati s drugom po hijerarhiji dužnosnicom honkonške vlade, glavnom tajnicom Carrie Lam i s njom riješiti političku krizu koja već tjedan dana paralizira tu poluautonomnu kinesku regiju. No prosvjednik Edward Tsoi kaže kako su neki studenti pretučeni, a neki i spolno zlostavljani, a policija je to mirno promatrala pa su izgubili povjerenje u vladine dužnosnike. 'Vlada i policija nisu ništa učinili da to spriječe', rekao je za CNN.

Policijski glasnogovornik odbacuje te tvrdnje i kaže kako je policija pokušala pošteno i neutralno djelovati u kaotičnoj situaciji. Najmanje je 12 osoba ozlijeđeno u petak sukobima u četvrti Mong Koku, među njima je šestero policajaca. U sedam dana prosvjeda ozlijeđeno je oko 150 ljudi. U Mong Koku, gusto naseljenoj stambenoj četvrti punoj trgovina sukobi su izbili u petak, kad su prosvjednici zauzeli jedno od najprometnijih raskrižja.

Svjedokinja tih događaja Jessica Cheung kaže kako su problemi počeli oko podneva kad je 'tridesetogodišnjak napravio scenu'. Za njim je došla skupina 'sredovječnih muškaraca' koji su upali u to područje i govorili: 'Maknite se, moram na posao. Moram od nečega živjeti'.

Ti muškarci, a čini se da nisu iz te četvrti, pokušali su srušiti šatore koje su podignuli prosvjednici i sukobili su se s njima, kažu Cheung i drugi prosvjednici. Drugi aktivist, Wilson Wong kaže kako je skupina koja je opkolila prosvjednike bila opasna. 'Mi hoćemo samo miran razgovor, ali bojimo se jer su oni nasilni', rekao je. 'Strah nas je, ruke nam se tresu'.

Protivnička skupina u Mong Koku tvrdi da je ljuta jer su prosvjednici omeli promet i zakrčili jedan od najprometnijih dijelova Hong Konga.