NAKON 26 GODINA

Hong Kong: Prodemokratski list Apple Daily najavio zatvaranje

23.06.2021 u 11:27

Bionic
Reading

Prodemokratski hongkongški tabloid Apple Daily prestat će s radom najkasnije u subotu, objavio je u srijedu izdavač Next Digital, nakon što je policija uhitila još jednog zaposlenika tog medija

Nakon 26 godina, najavljeno gašenje tog popularnog tabloida koji spaja prodemokratski diskurs s tračevima o slavnim ličnostima i istragama o zloupotrebama vladajućih, izazvao je dodatnu zabrinutost za stanje slobode medija i drugih prava u Hong Kongu, koji je posebni upravni dio Kine s kojom funkcionira kao "jedna država, dva sustava".

Next Digital, u priopćenju objavljenom na vlastitoj mrežnoj stranici, navodi da je odluka o zatvaranju medija sa 600 zaposlenih novinara donesena "zbog trenutnog stanja koje prevladava u Hong Kongu".

Policija je prošloga tjedna zamrznula imovinu kompanija povezanih s tim novinarima te je uhitila pet direktora. U srijedu je pak uhićen kolumnist zbog sumnje da je u dosluhu sa stranom zemljom ili stranim silama.

Vlasti tvrde da desetine članaka u Apple Dailyju krše zakon o nacionalnoj sigurnosti. Po prvi puta vlasti koriste taj kontroverzni zakon protiv medija.

Udruge za zaštitu ljudskih prava, medijska udruženja i zapadne vlade kritizirali su prošlotjednu raciju u redakciji Apple Dailyija. Tada je u redakciju upalo oko 500 policajaca te su zaplijenili novinarske materijale, pozivajući se na zaštitu nacionalne sigurnosti.

Policija, koja obično ne otkriva imena uhićenih, rekla je da je uhitila 55-godišnjaka pod optužbom za ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Direktor u Next Digitalu, koji izdaje Apple Daily, kazao je da su uhićeni urednik i novinar.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam kazala je u utorak da kritike prošlotjedne racije i uhićenja predstavljaju pokušaj "uljepšavanja" djelovanja koje zapravo ugrožava nacionalnu sigurnost.

Apple Daily je pod pojačanim pritiskom od uhićenja vlasnika Jimmyja Laia. Oštri kritičar Pekinga, Lai je uhićen prošle godine po spornom zakonu. Njegova je imovina također zamrznuta te služi zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja na neodobrenim skupovima.

Savjetnik Laia kazao je u ponedjeljak za Reuters da će Apple Daily biti prisiljen prekinuti s radom "u roku od nekoliko dana".