OSLOBOĐENA UZ JAMČEVINU

Opet napeto u Hong Kongu: Aktivistica Chow Hang Tung koja je organizirala bdijenje za žrtve Tiananmena ipak puštena iz pritvora

05.06.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Hongkonška aktivistica Chow Hang Tung oslobođena je u subotu uz jamčevinu, dan nakon što je privedena zbog sumnje da je promovirala neovlašteni skup u znak sjećanja na prodemokratske prosvjede na trgu Tiananmen 1989. u Pekingu.

Policija je uhitila Chow, zamjenicu predsjednika Hongkonškog saveza za podršku patriotskim demokratskim pokretima Kine, navodeći da je promovirala neovlašteni skup u petak rano ujutro.

"Nema logike u tome. To je potpuno apsurdna optužba, potpuna zlouporaba položaja. Odbacujem sve optužbe", rekla je novinarima ispred policijske postaje.

Do zabrane bdjenja i najmanje šest uhićenja došlo je u vrijeme zabrinutosti međunarodne zajednice zbog suzbijanja tradicionalnih sloboda Hong Konga, osobito kroz zakon o nacionalnoj sigurnosti koji im je Peking nametnuo prošle godine. 

"Želim reći svima koji su sudjelovali u suzbijanju događaja u sjećanje na Tiananmen ove godine...Ne skrivajte se više iza tehničkih odredbi uredbe o javnom redu", rekla je Chow. "Otvorite oči i pogledajte što zapravo činite, ono što zapravo činite je zataškavanje zločina iz 1989."

U petak su vlasti zatvorile Victoria Park, gdje su se ljudi okupljali u sjećanje na događanja na Tiananmen prije više od tri desetljeća, kako bi provele zabranu godišnjeg okupljanja već drugu godinu za redom zbog uvedenih ograničenja u pandemiji.

U neviđenoj diplomatskoj gesti unatoč policijskoj zabrani bdjenja, gorjele su svijeće na prozorima konzulata Sjedinjenih Država i ureda Europske unije u tom gradu. 

"Sve dok ne kažu da su svijeće protuzakonite, mi ćemo paliti svijeće", rekla je Chow za Reuters prije uhićenja.