medijski mogul

Hong Kong: Lai poručio svojim novinarima da se "nastave boriti"

  • Autor: I. I./Hina
  • Zadnja izmjena 13.08.2020 11:56
  • Objavljeno 12.08.2020 u 10:24
Jimmy Lai

Jimmy Lai

Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Oslobođeni prodemokratski medijski mogul iz Hong Konga Jimmy Lai u srijedu je poručio svojim novinarima da se „nastave boriti“ nakon njegovog dramatičnog pritvaranja

Gušenje otpora protiv jačanja kineske vlasti u Hong Kongu ubrzalo se otkad je Peking u lipnju uveo novi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je diskvalificirao oporbene političare i temeljem kojeg se aktivisti uhićuju zbog objava na društvenim mrežama.

Taj je zakon izazvao kritike zapada i potaknuo strah za stotine tisuće građana Hong Konga koji su prošle godine izašli na ulice, prosvjedujući protiv sve većeg pritiska središnjih vlasti na slobode te autonomne regije.

Lai je bio među deset uhićenih na temelju novog zakona, a oko 200 policajaca je u ponedjeljak izvršilo pretres u njegovim novinama Apple Daily, kritičnima prema Pekingu.

Laija su u srijedu, nakon plaćene jamčevine i puštanja na slobodu poslije 40 sati pritvora, pljeskom i buketom dočekali novinari u toj medijskoj kući.

U prijenosu uživo na Facebooku 71-godišnji mogul je poručio svojim zaposlenicima da nastave s necenzuriranim objavama koje smetaju Kini i propekinškim političarima u Hong Kongu.

„Borite se i dalje!“, kazao je.

„Imamo podršku naroda Hong Konga. Ne smijemo ih iznevjeriti“.

Svojim je zaposlenicima rekao kako je „sve teže“ voditi medijski biznis u Hong Kongu.

„Srećom, nisam poslan u središnju Kinu“, dodao je u svom karakterističnom stilu crnog humora.

Kina je ranije objavila da će imati jurisdikciju nad posebno ozbiljnim kršenjima zakona o nacionalnoj sigurnosti, čime je ukinuta dotadašnja barijera između neovisnog sudstva Hong Konga i sudova u središnjoj Kini koji su pod kontrolom Komunističke partije.

Peking je zakon o nacionalnoj sigurnosti donio u odgovoru na masovne i često nasilne prodemokratske prosvjede.

Sadržaj zakona bio je tajan do usvajanja 30. lipnja, a njime se službeno kriminalizira poziv na secesiju, subverzija, terorizam i zavjera s inozemnim faktorima.

No tekst zakona koji se može široko tumačiti je preko noći zabranio i određene političke izjave, poput poziva na sankcije ili veću autonomiju i neovisnost Hong Konga.

Slični zakoni koriste se u središnjoj Kini za gušenje opozicije.

Policija nije u potpunosti otkrila za što tereti Laija i druge koji su uhićeni u ponedjeljak. Objavila je da je skupina lobirala za inozemne sankcije prije donošenja zakona i da u nekom obliku i dalje djeluju u tom smjeru.

Među uhićenima su dva Laijeva sina, visoko pozicionirani zaposlenici Apple Dailyja i tri člana sada ukinute stranke Demosisto, uključujući 23-godišnju istaknutu aktivisticu Agnes Chow.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!