tvrdi da nije njegova

Honduras: Bivši predsjednik uhićen zbog torbe s neprijavljenim novcem

28.11.2020 u 08:34

Bionic
Reading

Bivši honduraski predsjednik Manuel Zelaya uhićen je petak u zračnoj luci Tegucigalpa jer je sa sobom imao torbu u kojoj je bilo neprijavljenih 18.000 dolara za koje je tvrdio da nisu njegovi.

Zelaya je na Twitteru napisao da je "nepravedno priveden" dok se spremao da otputuje u Meksiko gdje je trebao sudjelovati na seminaru.

"Uzrok: torba sa 18.000 dolara koji mi ne pripadaju", napisao je Zelaya.

Kada su carinici rendgenom pregledali njegov kovčeg vidjeli su da se unutra nalazi još jedna torba s neprijavljenim novcem, pišu lokalni mediji.

Prema zakonu svi putnici moraju prijaviti carini iznos veći od 10.000 dolara. Ukoliko to ne učine, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u visini jedne trećine neprijavljenog novca.

Zelaya je na kraju pušten na slobodu nakon što je platio kaznu. Novinarima je rekao da vlasti trebaju istražiti tko mu je podmetnuo novac.

Stotine pristaša ljevičarske stranke Libertad y Refundacion (Libre), koju vodi Manuel Zelaya, okupilo se pred zračnom lukom i blokiralo cestu koja vodi do nje tražeći da se bivši predsjednik pusti na slobodu.

Zelayu je u lipnju 2009. svrgnuo savez vojske i civila među kojima su bili čak i članovi njegove vlade. Bio je kritiziran zbog veza s tadašnjim venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom i optužen je za izdaju. Po povratku iz egzila osnovao je stranku Libre.