ISTRAŽIVANJE CESI

Homofobni Hrvati skloniji su nasilju nad ženama

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 14.10.2011 16:34
  • Objavljeno 14.10.2011 u 15:40
hčsp homofobija

hčsp homofobija

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali što se tiče ponašanja, tu se baš ne ogleda rodna ravnopravnost, istaknula je danas Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) predstavljajući rezultate istraživanja u Hrvatskoj o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti na konferenciji 'Muškarci i rodna ravnopravnost: za ravnopravnost je potrebno dvoje'

'Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj' dio je međunarodnog istraživanja, a Hrvatska je jedna od šest zemalja u kojoj je provedeno. Kod nas je provedeno na uzorku od 1.500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina u Zagrebu te gradovima i selima s manjima od 100.000 stanovnika u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Sociologinja Bijelić naglasila je kako rezultati ukazuju na to da većina muškaraca u Hrvatskoj prihvaća ideju rodne ravnopravnosti i razumije ju na intelektualnoj razini, ali se to ne odražava nužno i kroz njihovo ponašanje.

Rezultati su pokazali kako muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost u stavovima su zadovoljniji vezom s partnericom, više sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece i manje su skloni rizičnim ponašanjima.

'Mlađi, obrazovaniji muškarci (ispod 35 godina) i oni viših prihoda skloniji rodno ravnopravnim stavovima, a oni ujedno više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova dok su obrazovaniji muškarci i s većim prihodima skloniji više sudjelovati u brizi o djeci', kazala je Bjelić.
Istraživanje je pokazalo i da je trećina muškaraca koristilo fizičko nasilje protiv žena, a petina muškaraca seksualno nasilje.

'Istraživanje je pokazalo da je nasilje povezano s rodno neravnopravnim stavovima, što znači da su muškarci koji u svojim stavovima ne zastupaju rodnu ravnopravnost skloniji nasilju te homofobiji', istaknula je Bijelić i dodala da su muškarci s najmanje ravnopravnih stavova, skloniji su korištenju seksualnih usluga, homofobičnim stavovima i rizičnom ponašanju.

Uz sve navedeno, kroz istraživanje se došlo i do podatka da više od polovine muškaraca smatra da homoseksualnost nije normalna, a skoro dvije trećine ispitanih ne bi dopustilo homoseksualcima da rade s djecom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi