ISTRAŽIVANJE CESI

Homofobni Hrvati skloniji su nasilju nad ženama

14.10.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali što se tiče ponašanja, tu se baš ne ogleda rodna ravnopravnost, istaknula je danas Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) predstavljajući rezultate istraživanja u Hrvatskoj o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti na konferenciji 'Muškarci i rodna ravnopravnost: za ravnopravnost je potrebno dvoje'

'Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj' dio je međunarodnog istraživanja, a Hrvatska je jedna od šest zemalja u kojoj je provedeno. Kod nas je provedeno na uzorku od 1.500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina u Zagrebu te gradovima i selima s manjima od 100.000 stanovnika u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Sociologinja Bijelić naglasila je kako rezultati ukazuju na to da većina muškaraca u Hrvatskoj prihvaća ideju rodne ravnopravnosti i razumije ju na intelektualnoj razini, ali se to ne odražava nužno i kroz njihovo ponašanje.

Rezultati su pokazali kako muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost u stavovima su zadovoljniji vezom s partnericom, više sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece i manje su skloni rizičnim ponašanjima.

'Mlađi, obrazovaniji muškarci (ispod 35 godina) i oni viših prihoda skloniji rodno ravnopravnim stavovima, a oni ujedno više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova dok su obrazovaniji muškarci i s većim prihodima skloniji više sudjelovati u brizi o djeci', kazala je Bjelić.
Istraživanje je pokazalo i da je trećina muškaraca koristilo fizičko nasilje protiv žena, a petina muškaraca seksualno nasilje.

'Istraživanje je pokazalo da je nasilje povezano s rodno neravnopravnim stavovima, što znači da su muškarci koji u svojim stavovima ne zastupaju rodnu ravnopravnost skloniji nasilju te homofobiji', istaknula je Bijelić i dodala da su muškarci s najmanje ravnopravnih stavova, skloniji su korištenju seksualnih usluga, homofobičnim stavovima i rizičnom ponašanju.

Uz sve navedeno, kroz istraživanje se došlo i do podatka da više od polovine muškaraca smatra da homoseksualnost nije normalna, a skoro dvije trećine ispitanih ne bi dopustilo homoseksualcima da rade s djecom.