NOVI FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Hollande: Strogost i mjere štednje nisu neminovne

06.05.2012 u 22:43

Bionic
Reading

Pobjeda Françoisa Hollandea na francuskim predsjedničkim izborima teško se može nazvati iznenađenjem. Niz je stavki, poput anketa i općeg raspoloženja javnosti, posebice nakon što je pobijedio u prvom krugu izbora prije dva tjedna, jasno upućivalo na njegovu, istina, tijesnu pobjedu

Prve poruke novog francuskog predsjednika
Nicolas Sarkozy je prvi reagirao nakon objave rezultata izjavivši da 'preuzima potpunu odgovornost za poraz'. Više puta je u kampanji najavio kako će u slučaju gubitka izbora posve napustiti političku karijeru, što je izjava koju tek valja provjeriti, no za početak je najavio kako neće prevoditi svoju stranku UMP (Unija za narodni pokret) na nadolazećim parlamentarnim izborima. Zanimljivo je, među nizom anketnih rezultata, primijetiti kako je Sarkozy dobio otprilike 50 posto glasova među pobornicima krajnje desnice (iako je zasigurno očekivao više) te kako se njegovi glasači nalaze mahom ili u ruralnom miljeu ili među onima čija mjesečna primanja iznose iznad 3.000 eura.

François Hollande je u svom obraćanju pozvao na jedinstvo nacije, a dao je i nekoliko jasnih indikacija za međunarodnu politiku i proklamirao svoju sklonost 'skretanju Europe prema modelu zapošljavanja'. Nadalje, izjavio je kako 'nas Europa danas promatra i siguran sam da se radi o olakšanju, o nadi. Strogost i mjere štednje nisu neminovne. To je moj zadatak, pružiti dimenziju rasta Europi, koji ću što ranije priopćiti mojim europskim partnerima, prije svega Njemačkoj'.

Sarkozy čestitao Hollandeu na pobjedi