NAPAD U PARIZU

Hollande proglasio izvanredno stanje, Obama kaže: Ovo je napad na čovječanstvo

14.11.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande obratio se francuskoj i svjetskoj javnosti nakon stravičnog terorističkog napada koji je u petak navečer počeo u Parizu. Hollande je najavio zatvaranje granica, proglasio je izvanredno stanje, a u Parizu je počelo raspoređivanje vojske

On je dodao da je cijela situacija potpuni horor te da napadi i dalje traju. Napomenuo je da se 'zna tko su teroristi i da je Francuska mobilizirala sve raspoložive snage'.  Vojska je na terenu u 10. i 11. okrugu u Parizu.

O terorističkom napadu u Parizu briefing je zaprimio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama.

'Još jednom svjedoci smo besprizornog pokušaja teroriziranja nedužnih civila', rekao je Obama obrativši se javnosti iz Bijele kuće.

RTL Autor: RTL

'Ovo je napad ne samo na Pariz, ne samo na Francusku, nego napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje svi dijelimo', rekao je predsjednik SAD-a.

Dodao je da će SAD učiniti 'što god treba da privede teroriste pravdi' i da će 'napasti svaku terorističku skupinu koja se okomi 'na naše ljude''.

Nekoliko sati uoči napada, Obama i Hollande razgovarali su telefonski o nadolazećem klimatskom samitu, koji se treba održati u Parizu 30. studenog.

Obama je rekao da SAD stoji uz Francusku u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

'Oni koji misle da mogu terorizirati Francuze i vrijednosti za koje se oni zalažu, u krivu su', rekao je američki predsjednik.