POSLJEDNJI PUT U MANDATU

Hollande predvodio svečano obilježavanje završetka II. svjetskog rata

08.05.2016 u 17:52

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande u nedjelju je u Parizu predvodio komemoraciju u povodu obilježavanja završetka Drugoga svjetskog rata, posljednji put u petogodišnjem predsjedničkom mandatu

Za godinu dana Hollande će možda predvoditi istu komemoraciju u prisutnosti novoizabranog francuskog predsjednika s obzirom na održavanje predsjedničkih izbora 2017. ili će počinjati drugi mandat ako se ponovno kandidira i bude izabran.

Francuski predsjednik položio je vijenac ispred spomenika generalu Charlesu de Gaulleu na aveniji Champs-Elysees, a zatim se pridružio članovima vlade i političarima poput Nicolasa Sarkozyja te blizu Slavoluka pobjede odao počat pred spomenikom Neznanom vojniku.

'Mogli bismo pomisliti da je rat prošao, no nažalost on je vrlo blizu... u Siriji, u Iraku, Sahelu', rekao je predsjednik francuske države za francuski kanal France 2, izrazivši žaljenje što Europi danas prijete 'razjedinjenost i zaborav'. Svečanost obilježavanja 8. svibnja 'nije sjećanje, to je budućnost u koju idemo zajedno', rekao je Hollande.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se kani ponovno kandidirati za predsjednika države, istaknuo je da u obilježavanju završetka Drugoga svjetskog rata sudjeluje jer je to 'simbol nacionalnog jedinstva.' Po najpoznatijoj pariškoj aveniji Champs-Elysees (Elizejska polja), danas ne voze automobili, jer je potpuno rezervirana za pješake i bicikliste prema novoj praksi koja će se održavati jedne nedjelju u mjesecu.