KOD PUTINA NA PREDAVANJE

Hollande ide 'na noge' Putinu tek nakon instrukcija u Washingtonu

19.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Ukoliko francuski predsjednik Francois Hollande ima nakanu predvoditi efikasnu međunarodnu koaliciju u borbi protiv tzv. Islamske države, koja uključuje Sjedinjene Države i Rusiju, bit će prisiljen na pojedine političke ustupke, mišljenja su francuski vojnopolitički analitičari u jeku predstojećeg posjeta prvog čovjeka Francuske Moskvi zakazanog za idući tjedan

Hollandeov posjet ruskom kolegi Vladimiru Putinu bit će šansa za dogovaranje daljnje strategije u udruženoj borbi protiv ISIL-a, ali poznajući ruskog predsjednika, i prilika za prijekor Kremlja Parizu zbog nepoštivanja dogovora oko prodaje francuskih nosača helikoptera.

Poučen nedavnim terorističkim napadima u Parizu, Hollande je, podsjetimo, pozvao na osnivanje široke koalicije u borbi protiv ISIL-a, čiju bi okosnicu činili Rusija i SAD. Hollandeov prijedlog Putin je objeručke prihvatio, osobito dio koji se odnosi na zajedničke rusko-francuske pomorske akcije u Siriji.

Govoreći upravo o najavljenim planovima za zajedničke pomorske akcije, analitičari Les Tempsa, najprodavanijeg švicarskog lista na francuskom jeziku, podsjećaju da Putin prilikom sastanka dogovorenog za idući četvrtak zasigurno neće zaboraviti podsjetiti Hollandea na nedavnu neuspješnu realizaciju prodaje dvaju francuskih nosača helikoptera Mistral ruskim pomorskim snagama.

Naime Kremlj je još 2011. naručio dva Mistrala vrijedna 1,19 milijardi eura, no Pariz ih nije isporučio nakon pritiska zapadnih saveznika zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi. Poslije propalog posla desetljeća nosači su nedavno prodani Egiptu, a Rusi su najavili izgradnju vlastitih nosača helikoptera te još uvijek inzistiraju na francuskom plaćanju ostatka penala zbog nepoštivanja ugovora.

Francuska je predložila raskid ugovora o isporuci nosača helikoptera, nudeći povrat Rusiji u iznosu od 100 milijuna eura manje nego što je ona platila avans, i to isključivo pod uvjetom da Rusija dozvoli prodaju brodova trećoj strani. Moskva je na kraju ipak popustila i dozvolila prodaju zbog uplaćenog dijela kompenzacije u iznosu od 950 milijuna eura. No ukoliko Hollande želi da ga Moskva shvati ozbiljno, morat će odslušati Putinovo predavanje o transparentnosti i međusobnom uvažavanju, smatraju u Les Tempsu.


O odluci da posjeti Moskvu Hollande je najprije obavijestio američkog predsjednika Baracka Obamu, kojeg će posjetiti u Washingtonu prije samog susreta s Putinom, te će izložiti svoje viđenje uspješne borbe protiv ISIL-a. Ono što je zabrinjavajuće za uspjeh koalicije jest to da Francuska, vjerojatno potaknuta pritiscima iz Bijele kuće, neće prihvatiti uvjet Kremlja prema kojem će morati dijeliti obavještajne podatke nužne za koordiniranje zajedničkih vojnih akcija. Uz to, Putin će, naglašavaju analitičari, inzistirati na Hollandeovom priznavanju Bašara al Asada kao ključne osobe u Siriji, bez koje se ne može govoriti o budućnosti te države, iako su nedavno u Kremlju napomenuli da ostanak sirijskog predsjednika na vlasti ‘nije ključan za Rusiju, ali da bi promjena vlasti u Damasku predstavljala katastrofu globalnih razmjera’.

Upravo je Asad, kao osvjedočeni ruski saveznik, kamen spoticanja između Moskve i Washingtona, jer on sanja o njegovom zbacivanju s vlasti, a Kremlj čvrsto stoji na tome da Bijela kuća ne može određivati tko će vladati Sirijom.