NEODLUČNA UPRAVA

Holding se zadužuje za 900 milijuna kuna

Direktor Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Direktor Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Zagrebački holding nema druge nego se dodatno zadužiti i to su priznali u Upravi te gradske tvrtke, piše Zagrebancija.com. Dug bi trebao iznositi otprilike 900 milijuna kuna, a ekonomski stručnjaci za sve okrivljuju odugovlačenje i neodlučnost Uprave Holdinga na čelu s Ivom Čovićem

Planove za ovo zaduživanje, kojim bi se namirilo gotovo pola od svih ukupnih investicija za ovu godinu za koje nema predviđenih sredstava te sredilo tekuće poslovanje, u Holdingu imaju još od kraja prošle godine.

Početkom ove godine portal Zagrebancija.com otkrio je te planove i objavio da će kredit iznositi milijardu kuna.

'Još nismo odlučili hoćemo li kredit tražiti na domaćem ili inozemnom tržištu. To će naravno ovisiti o uvjetima koje ćemo dobiti na tim tržištima. No ono što smo odlučili jest da je podizanje kredita jedini način kojim možemo pokriti svoje financijske obveze', rekao je tada sugovornik blizak Čovićevoj upravi.

Nakon objave članka Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga, odmah je poslao demanti. Tvrdio je da Holding neće dizati kredit.

'Ne planiramo nikakva zaduženja', kratko je rekao Viro, koji je tada navode jednog od zaposlenika u Upravi Holdinga nazvao neosnovanim i neutemeljenim.

Gotovo pola godine poslije ti neosnovani i neutemeljeni navodi postali su realnost.

Na jednom nedavnom druženju s novinarima Ivo Jelušić, danas predsjednik Skupštine Holdinga, otkrio je kako je Holdingu potreban novi kredit od oko 900 milijuna kuna. Isto misli i danas, a ponovio je jučer i u emisiji 'Svakodnevnica' na OTV-u.

'Čekamo da nam Uprava sve obrazloži i predloži konačan iznos. Jedna od boljih opcija zaduživanja bi bilo ponovno izdavanje obveznica, ali do konačne odluke čekamo prijedlog Uprave', rekao je Jelušić.

Dvojica profesora s Ekonomskog fakulteta složili su se da je Uprava Holdinga ovim potezom pokazala svoju površnost. Smatraju kako bi bilo bolje da su odmah početkom godine dignuli kredit o kojem su tada razmišljali.

'Kriza početkom ove godine nije bila toliko velika kao sada. Isto tako, neće biti velika kao na jesen. Zato kredit treba uzimati odmah i ne čekati nikakve kreditne rejtinge. Da su uzeli početkom godine, situacija bi im bila puno bolja, pogotovo ako će ići s ukidanjem besplatnog prijevoza studentima i đacima. Taj novac koji bi im sjedao od prodanih pokaza lako bi preusmjerili na rate kredita. Sada im je situacija puno složenija', složili su se ekonomisti, koji su molili za anonimnost s obzirom na činjenicu da je Ivo Družić, predsjednik NO-a Holdinga, njihov dobar kolega.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi