MANJE ČAK ČETIRI STAVKE

Hoćete li osjetiti današnja pojeftinjenja?

01.10.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Od danas, 1. listopada 2013. godine, Hrvati neke usluge plaćaju jeftinije.

'Pale' su cijene pojedinačnih karata ZET-a, HEP je 'srušio' cijene struje, dopunsko sada za sve košta 70 kuna, a i u iduća dva tjedna vozači će plaćati jeftinije gorivo, sublimira dnevnik 24sata.hr.

Naime, kako tvrde u ZET-u, oni su po prvi puta u svojoj povijesti smanjili cijene pojedinačnih karata u javnom prijevozu. Od 1. listopada sve pojedinačne karte, od onih kupljenih u vozilu, na kiosku ili elektronička vrijednosna karta koštaju 10 kuna. Iako, treba reći kako je većini Zagrepčana tih 10 kuna za jednu vožnju i dalje jako puno.

Nadalje, od 1. listopada, svi će Hrvati plaćati jeftiniju struju. Do sada su manje plaćali tek oni koji su prešli konkurenciji, slovenskoj tvrtki GEN-I ili njemačkom RWE-u. No, od utorka i oni koji su ostali vjerni HEP-u (ili im se nije dalo prebacivati zbog raznih razloga, od straha do neznanja) dobivat će niže rate za struju, i to u prosjeku za sedam posto. U HEP-u mole građane da ih nazovu i prijave stanje brojila.
No, s obzirom na sva prijašnja poskupljenja struje, ovo će mnogi teško uopće i osjetiti.

Uz ova dva pojeftinjenja, imamo i ono koje dolazi iz HZZO-a. Svi koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje od 1. listopada plaćaju jednaku cijenu - 70 kuna mjesečno. Doduše, ovu odluku kao pojeftinjenje mogu shvatiti isključivo oni koji su do sada plaćali više.

Za druge, poput umirovljenika s malim mirovinama i radnika s malim plaćama koji su do sada plaćali 50 kuna, ova je odluka zapravo poskupljenje, i to za nemalih 20 kuna.

Poklopilo se da 1. listopad bude utorak, i to onaj u kojem Ministarstvo gospodarstva određuje nove cijene goriva, koje je ovog puta pojeftinilo - i to od 27 do 31 lipu po litri. No, takvo će ostati iduća dva tjedna. Onda opet slijedi strepnja za koliko će gorivo poskupjeti.

Slavko Linić je ionako već kod predstavljanja reformskih i interventnih mjera najavio da će povećati trošarine na gorivo i cigarete, da u tom slučaju 'neće imati milosti'. Stoga, poskupljenje goriva je neizbježno.
Iako je potpuno jasno da ovo nisu nikakva velika pojeftinjenja, budući da je zapravo ukupno riječ o nekoliko desetaka kuna, lijepo znati da smo u jednom danu imali 'čak' četiri pojeftinjenja.